euroboteu.jpg

euroboteu.jpg

Dani Robotike u Pragu (R.Češka), održani su od 24-26.aprila.2009.godine. Na Danima Robotike  imamo više kategorija, od kojih je pored Eurobot takmičenja zanimljivo još i takmičenje under 18year. Za holomogaciju, koja je održana u petak, 24.aprila u kategoriji Eurobot prijavljeno je 11 ekipa od kojih su 10 prošle holomogaciju, dok u kategoriji Starter (un18) prijavljeno je 11 ekipa od kojih je 9 prošlo holomogaciju. Mečevi su odigravani uporedo, jedina razlika je u tome što mlađi takmičari prave neautonomne robote, već se napajaju preko adaptrera ili nekog drugog izvora a upravljanje im je moguće preko dzojstika. Ova kategorija je takodje bazirana na pravilima Eurobota.


Video snimci            

Galerija slika


  Na dan zvaničnog takmičenja 25.aprila, održano je Eurobot, Starter, miniSumo takmičenje pa i ostale robotske aktivnosti. Naša  zamlja  je bila jedini gost  takmičenja koji je predstavio svoja dva robota, od naših ekipa učestvovale su "Mehatron" i "Kereća glava ", koje se mogu pohvaliti veoma dobrim rezultatima. "Kereća glava" se može pohvaliti osvojenim petim mestom sto je identičan rezultat koji je i kod nas ostvarila, dok je ekipa Mehatron, koja će i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj predstavljati našu zemlju osvojila drugo mesto posle veoma dramatičnog finala i malo nejasnih sudskih odluka. Kao pobednik je izašla ekipa FELBOT sa Matematičko-Fizičkog fakulteta iz Praga.
 


Poredak posle pete runde:                                                                                                   
 
1. FELBOT                  120                                                                                
2. Mehatron                 117                                                              Polufinale:                             
3. YZRO                        63                                                                                                                
4. Eduro Team            57                                                         FELBOT           28                                           Finale:                 
5. MMM.Malek              47                                                         Eduro Team    11                       
6. FELaaCYech           41                                                                                                                          FELBOT      2    28
7. MART                        35                                                         FELaaCZech   2                                    Mehatron     0     2
8. Kereća glava           27                                                         Mehatron          20
9. JUNIAOR                 21                                                        
10. CTU Dragons       20


 Konačan plasman "Eurobot":                              Konačan plasman "Starter":
 
1. FELBOT                                                                 1. P-BOT
2. Mehatron                                                                2. Chuck Norris
3. FELaaCZech                                                         3. Gymšpit
Nagrada za ideju MMM.Malek
 
   Poslednji dan takmičenja, 26.april bio je predviđen za prezentacije i diskusije o robotima koji su učestvovali na samom takmičenju. Kako nam prenose svoje utiske iz Češke pored zadovoljavajućih razultate, moramo skrenuti pažnju u velikoj razlici u izučavanju robotskih sistema. Njihove ekipe dosta pažnje posvećuju programiranju i elektronici dok im je slaba mehanika predstavljala dosta problema što se odrazilo na samom takmičenju, još jednom se pokazalo da dobrim planom i izradom odgovarajućeg mehanizma što dalje utiče na sami oblik i kontrolu robota mora dosta vremena provesti jer to kasnije dosta olakšava posao programara jer imaju više mogućnosti da se određeni zadatak odradi u potpunosti. Naše ekipe se nisu snašle baš najbolje sa pakovima koji su korišćeni jer su bili dosta grubi tačnije prilagodjeni njihovim robotima kao i sudijama koji nisu bili neutralni već domaći, za razliku kod nas gde smo imali prisustvo sudija iz Francuske. Imali su zamerke na stoleve na kojima su održani mečevi naročito na dispenzere koji nisu bili na propisan način pričvrsceni što im je donosilo dosta kaznenih poena ili su ipak na kraju uspeli da se izbore sa istim. Na kraju možemo zaključiti da su Dani Robotike u Češkoj bili uspešni za naše robote i nadamo se dobrom plasmanu na Evropskom prvenstvu krajem meseca, jer sada smo zaslužili da nas i drugi uvažavaju!!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.