eurobot_2010_svajcarska_srbija_elektronika_automatika_robotika_mehatronika_2.jpgProteklih dana završeno je evropsko prvenstvo u robotici – Eurobot 2010, ovogodišnje mesto održavanja bio je grad Rapperswill-Jona, Švajcarska. Francuska nastavlja dominaciju, dok su Nemci po drugi put poraženi u finalu. Pobednik ovogodišnjeg EUROBOT-a je ekipa RCVA ( Paris X University ),  koja je ”valid kartom” došla na takmičenje. Dominaciju su pokazali u svim mečevima, prosečno su osvajali oko 5 000 poena, tako da su im dva meča od mogućih šest bila čak i više nego dovoljna za eliminacionu fazu (5 850 poena imala je 16-a ekipa).

 


Galerija

Video klipovi


 

  Na takmičenju je učestvovalo 46 ekipa ali ne samo iz Evrope već i nekoliko njih iz Azije, Afrike i S. Amerike. Ekipe iz Tunisa, Alžira, Malezije nisu ostvarile zapažene rezultate, jedino je tim MUST-B (šesto mesto) sa Minghsin University of Science and Technology, Hsinchu, Taiwan, stigao je do 1/4 finala gde je zaustavljen od finaliste iz Nemačke, ekipe Roboterclub (drugo mesto) iz Aachen-a. Treće mesto je osvojila ekipa ETS MONTREAL, sa Ecole de technologiesupérieure Montrael, Montreal, Canada, čime de dokazano da interesovanje za robote ovog tipa raste širom sveta.

  Od naših ekipa, jedino je ZWER (7. mesto) stigao do eliminacionih rundi, ali je u 1/4 finala izgubila od najbolje ekipe na takmičenju. Ekipa OPTIMUS (17. mesto) je samo za 50 poena ostala bez  1/8 finala, dok je naš prvak, MEMRISTOR (25. mesto) ostvario veoma slab rezultat. Jedan od najvećih problema svim ekipama je pravila podloga koja je bila različita na stolovima gde su održavani mečevi i stolovima za holomogaciju. Našim ekipama problem (prevrtanje, težina) su pravile dimenzije stolova koje su se razlikovale od naših na mestima gde su imali mogućnost da sakupe najveći broj poena (nagib i ujedno dužina kose ravni).

  Sledeće godine imaćemo još jedan zanimljiv zadatak, na finalnom delu takmičenja predstavljeni su neki detalji za Eurobot 2011, do konačnog zadatka moraćemo da sačekamo septembar i onda počinjemo sa izborom boje i što boljim otvaranjem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.