EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih (pretežno studenata) iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji. Takmičenje je 2010-te godine bilo održano u Švajcarskoj u mestu Rapperswil, a naredno, 2011-te godine je bilo održano u Rusiji u mestu Astrahan, a zatim u Francuskoj, Nemačkoj (dva puta), pa ponovo u Švajcarskoj i Francuskoj.

 Prvo takmičenje je održano 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok je prošlogodišnje okupilo oko 50 ekipa iz 30 zemalja. Na takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one zemlje koje imaju više ekipa treba da organizuju svoja izborna takmičenja (Nacionalne kupove) na kojima će biti izabrani najbolji. Mi smo na EUROBOT takmičenju učestvovali već 16 puta i uvek imali zapažen uspeh (2003. godine smo osvajili 5-to mesto u Evropi, dok su 2006-te godine naše tri ekipe zauzele 3-će, 6-to i 11-to mesto, još jednom smo osvojili 3-će i 4-to mesto, a prošle godine smo bili 2-gi i 3-ći što nas svrstava u red veoma uspešnih zemalja). Nacionanlna takmičenja imamo već četrnaest godina i naredno će biti petnaesto. Za naš ovogodišnji Nacionalni kup se prijavilo 15 ekipa, a u kategoriji EUROBOT Junior se prijavilo 17 ekipa.

 Takmičenje se održava u centralnoj zgradi univerziteta, u subotu 29. aprila od jutarnjih sati pa do finalnih mečeva koji se očekuju oko 15 časova. Ulaz je slobodan.

 Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama. Naime, sudijski komitet EUROBOT -a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote. Ove godine zadatak ima temu gradnje naseobine na Mesecu. Na stolu dimenzija 2h3 metra se nalazi veliki broj elemenata koje roboti skupljaju i sortiraju, a osim toga vade i rudu i skladište je. Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90 sekundi sakupi, sortira i odloži na odgovarajuće lokacije što veći broj elemenata i time osvoji veći broj poena.

 Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije. Realizacija ovakvih uređaja je veoma ozbiljan i složen zadatak pa studenti ulože veliki napor da bi ih doveli do takmičarskog nivoa.

 Više informacija o samo zadatku možete pronaći OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.