naslovna_nao_roboti_robotika_automatika.rs.jpgNa nedavno odražanom Shanghai World Expo sajmu, ne samo što je predstavljen robot violinista, debitovala je i grupa robota koja je izvela osmominutni ples. Dvadeset Nao robota izvelo je komad koreografije sa sinhronizovanim i raspoređenim pokretima nalik ljudskim. Nao je istraživačko-obrazovna platforma razvijena od strane Aldebaran Robotics u Francuskoj. I ranije su roboti radili slične stvari ali nikad nije viđena sinhronizacija više robota.

Razmena plesa je inpresivna i ima neke posledice na realan svet. Sinhroni pokreti velikog broja robota otvaraju mogućnost za kordinisano ostvarenje zadataka. Neki bi rekli da sinhronizacija nekoliko robota nije retkost i da se sreće u mnogim proizvodnim halama. Međutim to su sve industrijski roboti koji su pričvršćeni za podlogu, dok su ovih dvadeset robota humanoidni, tj. nisu pričvršćeni za podlogu već stoje na svoje dve noge.
  Istraživači su već počeli da koriste programe ovih robota koristeći open-source Robot Operating System (ROS) koji podstiče kooperaciju i ubrzani razvoj između institucija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.