eurobot 2010_svajcarska_srbija_elektronika_automatika_robotika_mehatronika_2
eurobot 2010_svajcarska_srbija_elektronika_automatika_robotika_mehatronika_2Organizatori evropskog prvenstva u robotici Eurobot objavili su nedavno zadatak i pravila takmičenja za narednu godinu pod nazivom „Srećan rođendan“. Ove godine roboti žele da proslave svoj rođendan na nezaboravan način. Na stolu dimenzija 2m × 3m odigravaće se prava mala žurka. Biće tu poklona, svećica, pića, balona i naravno torte, a roboti će izvršavanjem svojih rođendanskih dužnosti prikupljati poene. Kao i na prethodnom takmičenju, svaka ekipa će moći da ima dva robota.
 

 Kao i na svakom rođendanu, i ovde će slavljenici morati da otvaraju poklone. Poklone predstavljaju kose pločice koje su postavljene sa prednje strane stole. Guranjem, pločice se okreću i na taj način roboti dobijaju poene. Na suprotnoj strani stola nalazi se torta. Međutim, torta još nije gotova. Na vrhu torte treba staviti višnje. Robot treba da pokupi višnje (ustvari loptice za stoni tenis), koje se nalaze u posebnim posudama na startnim pozicija robota i da ih prenese do korpe koja se nalazi na vrhu torte. Tako se izrada torte privodi kraju, a roboti osvajaju poene.
 Kada je torta gotov, treba naravno duvati u svećice. Svećice predstavljaju komadi cevi na čijim vrhovima su postavljene gumice. Plamen svećica predstavljaju teniske loptice koje se postavljaju sa gornjih strana cevi. Gumice ne dozvoljavaju lopticama da prođu kroz cevi. Zadatak robota je da pritisne lopticu tako da ona prođe kroz gumice i upadne u šupljinu cevi. Na taj način su svećice ugašene.
eurobot 2013_izgled_stola_eurobot_srbija_automatika.rs
 Još jedan zadatak očekuje robote sledeće godine, a to je pravljenje piramide od čaša. 12 čaša je postavljeno na sredini stola i zadatak robota je da ih pokupi, odnese na svoju startnu poziciju i od njih napravi piramidu. Naravno, što je piramida veća, robot će dobiti više poena.
 Kao i prethodnih godina, mečevi će i ovog puta trajati 90 sekundi. Međutim, sada će roboti imati i jedan zadatak nakon isteka ovog vremena. Nakon isteka vremena predviđenog za izvršavanje svih zadataka, roboti dobijaju i dodatno vreme kako bi naduvali balone. Baloni se nalaze na robotima, a za duvanje je predviđeno 10 sekundi. Nakon toga, rođendanska žurka se završava. Sabiraju se poeni, a pobedu odnosi onaj robot koji je sakupio više poena.
 Nacionalno prvenstvo Eurobot Srbija 2013 će biti organizovano krajem aprila naredne godine u Novom Sadu, dok će se finalni turnir Eurobot 2013 održati u periodu od 9. do 12. maja 2013. godine u mestu La Ferté-Bernard u Francuskoj. Učešće mogu uzeti svi timovi čiji su članovi mlađi od 30 godina.
 Pravilnik za Eurobot 2013 možete preuzeti ovde.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.