learningGripper festo bionic Learning  Network automatizacija automatika.rsOsnovni zadatak kompanije Festo je stvaranje inovativnih rešenja koja će njegovim klijentima obezbediti proizvodne sisteme budućnosti. Novi projekti iz programa Festo Bionic Learning Network donose viziju budućih sistema za proizvodnju. Cilj programa Bionic Learning Network je da se principi i zakoni iz prirode prenesu i primene na polju automatizacije. Do sada smo pisali o nekoliko zanimljivh projekata iz ovog Festo programa a to su: BionicOpter – Vilin konjić i NanoForceGripper.

 LearningGripper – Intelegentni griper je griper sa četri prsta koji podseća na pojednostavljenu ljudsku šaku. Prste gripera pokreću 12 niskopritisnih pneumatskih mehova, a samo ime gripera govori nam o njegovoj glavnoj osobini a to je mogućnost učenja. Intelegentni griper je u  stanju da obavi tako kompleksne zadatke kao što su prihvatanje i pozicioniranje objekta u obliku lopte.

Nakon postavljanja predmeta u griper, on sam sebi zadaje zadatak da nauči oblik predmeta i da ga postavi u željenu poziciju. Poput ljudske šake, griper dodiruje i okreće predmet i zahvaljujući kompleksnom softveru. U budućnosti, proizvodni sistemi će biti u mogućnosti da samostalno uče o obliku predmeta i da se bez ljudske interakcije adaptiraju novim uslovima proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.