Dosadašnji rekordi kada je u pitanju korišćenje solarne energije u Velikoj Britaniji, ponovo su oboreni! Zahvaljujući sunčanom nebu i relativno niskoj letnjoj potrošnji energije, Velika Britanija snabdeva skoro četvrtnu ukupne potrebe za električnom energijom iz obnovljivih izvora.

 Hiljade solarnih panela na krovovima domova i na poljima širom Velike Britanije, generišu 8,7GW, odnosno više od 24,3% ukupne potrošnje električne energije.

 Duncan Burt, jedan od eksperata i rukovodioca, na projektima solarne energije u Velikoj Britaniji, izjavio je da imaju u planu da osmisle načine, na koje će najbolje izbalansirati odnos ponude i potražnje, kada je potrošnja energije u pitanju.

 Direktor kompanij0,e Hanna Martin, ”Greenpeace” izjavila je da je ovaj rekord, koji je još jednom oboren, samo podsetnik na to, šta bi Velika Britanija sve mogla da postigne ukoliko bi njihova vlada smanjila poreze i više podržala projekte solarne energije i čistu tehnologiju, koja bi pored što veće potrošnje energije iz obnovljivih izvora, obezbedila i otvaranje novih radnih mesta i poslovnih prilika u narednih nekoliko decenija.

 U aprilu 2017.godine, Birtanija je ostvarila svoj prvi pun radni dan, bez korišćenja ugljene energije, od kada se zapalilo prvo gorivo 1882. godine, velikim delom, upravo zahvaljujući solarnoj energiji.

 Nedavno objavljene statistike pokazuju da je kapacitet solarne energije porastao sa 11.3GW u aprilu prošle godine, na 12.1GW ove godine, što je dovoljno za snabdevanje 3.8 miliona domova!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.