LHC

LHC10 Septembra, naučnici Evropske Organizacije za Nuklearna Istraživanja (CERN) u laboratoriji u Ženevi, Švajcarska, će uključiti LHC (Large Hadron Collider), akcelerator čestica kojim će izazvati sudar protona brzinom bliskoj brzini svetlosti. LHC, čija je izgradnja koštala 6 biliona dolara, napravljen je kako bi se stvorio efekat velikog praska sudarom protona. Sve ovo je rađeno sa željom da se odgonetnu tajne Univerzuma.

Međutim, protivnici LHC strahuju da bi eksperiment mogao da stvori crnu rupu, koja će progutati Zemlju i sva bića na njoj. Zato je 26. Avgusta, profesor univerziteta Tubingen Otto Rossler, podneo tužbu protiv CERN-a evropskom sudu za ljudska prava. Nemački hemičar smatra da ukoliko bi LHC napravio crnu rupu to bi ugrozilo pravo na život ljudi. Prošlog marta, je došla još jedna tužba od strane dva američka stručnjaka za čovekovu okolinu koji su zahtevali da SAD povuku svoje učešće u projektu.

Kako bi umirili kritičare, CERN je objavio izveštaj koji otkriva da čak iako bi nastala, crna rupa bi brzo nestala zbog Hawking-ovog zračenja.

LHC je najveći na svetu akcelerator čestica i napravljen je u saradnji više od hiljadu fizičara iz više od 85 zemalja. Izgradnja je odobrena 1995, a počela u aprilu 1998. Prvi sudar je prema rasporedu nakon zvaničnog otvaranja LHC-a 21 oktobra 2008.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.