srpski-roboti-izgradnja-nove-fabrike

srpski-roboti-izgradnja-nove-fabrikeU selu Platičevo, u opštini Ruma, postavljen je kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju i montiranje robotskih linija "ICM Electronics" u kojoj bi proizvodnja trebalo da počne krajem 2008. godine.

Procenjuje se da će početne investicije u prvu srpsku fabriku robota, u ovoj godini, iznositi oko milion evra, saopštila je agencija P.R.A.

Fabrika "ICM Electronics" u Platičevu će se prostirati na više od 1.000 m2 i imaće radionicu za proizvodnju i montiranje robotskih linija i upravnu zgradu. Planirano je da se u proizvodnom pogonu, po zahtevu kupca, konstruišu robotske ćelije i robotski sistemi različitih namena.

 

Kamen temeljac postavili su ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai, direktor kompanije "Fanuc" za evropsko trziste Lajonel Merku (Lionel Mercou) i direktor "ICM Electronics" Dragan Mićić.

Pomoćnik ministra za nauku i tehnološki razvoj Miroslav Vesković je rekao da je važno da nauka služi kao zamajac tehnološkom razvoju, ali i da privatne inicijative, uz adekvatnu podršku države, svojim primerima iz prakse doprinose razvoju nauke.

Direktor "ICM Electronics" Dragan Mićić izjavio je da će izgradnjom fabrike stvoriti preduslovi da ta kompanija zadovolji sve veću potražnju za automatizacijom i primenom robota u Srbiji.

– Naš cilj je da budemo lideri ne samo u Srbiji, već da svojim intelektualnim umećem efikasnog sistema integrisanja, sa najnovijim rešenjima naših inženjera, konkurišemo i u Evropi. Mi se spremamo za Evropsko tržište – kazao je on.

Ambasador Japana Tadashi Nagai naveo je da roboti za "Japan nisu novina, već tradicija duga nekoliko vekova".

Izvor: eKapija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.