naslovna_projekti_generator_frekviencije_iphone_3g_audio_pinout_elektronika_automatika.rs.jpg

naslovna_projekti_generator_frekviencije_iphone_3g_audio_pinout_elektronika_automatika.rs.jpg

Kao dokaz da iPhone nije samo modni detalj kao što neki  tvrde u nastavku teksta pročitajte kako je moguće da se od njega napravi koristan uređaj. Radi se o generatoru frekvencije i to solidnih karakteristika. Kvalitetom će zadovoljiti potrebe elektroničara amatera koji ga može koristiti i za osnovna merenja i podešavanja u audio tehnici.
 
 

  Sastoji se od svega dve komponente uz pretpostavku da posedujete iPhone:
  • aplikacije "Freqgen" koja je besplatna i možete je skinuti na Appstoreu i
  • adaptera kojeg morate napraviti. Izrada je vrlo jednostavna, a postupak izrade je prikazan dalje u tekstu.
 
Opis aplikacije Freqgen
 
freqgen_ss_projekti_generator_frekviencije_iphone_3g_audio_pinout_elektronika_automatika.rs_1.jpg
 
   Kao sto sam već rekao aplikacija služi kao generator frekvencije. Radi na području od 20 Hz do 20 kHz, te je moguće odabrati talasni oblik: sinus, kvadrat, trougao i oštar. Zahvaljujući kvalitetnom audio izlazu za slušalice koji je ugrađen u iPhone preciznost frekvencije je jako visoka. Radi se o CD kvalitetu izlaza odnosno o frekvenciji uzorkovanja 44,1 kHz i rezoluciji 16 bita. 
 
 
  Frekvencija se odabira upisivanjem numeričke vrednosti preko tastature, numeričkim valjkom, pomoću male klavijature na dnu ekrana ili prebacivanjem po oktavama "-octave" i "+octave". Jačinu ili veličinu amplitude biramo pomoću klizača. Glavni zvuk koji se podešava pomoću tastera na levoj strani iPhone-a nema veze s ovim tako da bi trebao biti pojačan do kraja pre korišćenja. Freqgen ne radi čim ga pokrenete, već nakon što sve podesite aktivira se tasterom ON-OFF.
 
 
 
 
 
 
Utikač
 
  iPhone poseduje na sebi 3.5mm priključnicu za spajanje slušalica i mikrofona. Kabl koji ćemo napraviti koristi upravo nju. Na slici br.1 prikazan je raspored kontakata utikača. Sve što treba napraviti je spojiti test buksne između mase (Ground) i levog ili desnog izlaza za slušalice, ja sam se odlučio za desni (R Audio Out). Bitno je napomenuti da pri tome treba koristiti oklopljeni kabl radi blokiranja spoljnih smetnji. 
freqgen_ss_projekti_generator_frekviencije_iphone_3g_audio_pinout_elektronika_automatika.rs_2.jpg
Slika br. 1. Izgled i konstrukcija utičnice.
 
   
  Prva stvar koju treba nabaviti je 3.5mm utikač, iPhone koristi verziju sa 4 kontakta, ali prima i onu sa 3,  koju možete naći na običnim stereo slušalicama. Upravo za njih sam upotrebio utikač i kabel. Potreban nam je samo jedan kabel tako da drugi možete ukloniti. Utikač je fabrički spojen s oklopljenim kablom tako da ovde više nemate šta raditi, osim ako ne koristite kupovni 3.5mm utikač. U tom slučaju zalemite oklopljeni kabl na njega prema crtežu s rasporedom pinova.
 
 
Postupak izrade 
 
  Druga stvar su laboratorijske test buksne. Mogu se upotrebiti i obične krokodil štipaljke. Buksne se jednostavno zaleme i jako su praktične za upotrebu. Skinite izolaciju s oklopljenog kabla, odmotajte licnasti provodnik sa srednje žice i sakupite ga u jednu pletenicu. Na bakrene krajeve nanesite tanke slojeve tinola radi lakšeg lemljenja laboratorijskih buksni. Pletenicu licnastog provodnika zalemite na drugu žicu koja će voditi do crne buksne za masu. Preko svega toga navucite termo bužir (Reychem) radi izolacije i da sve to malo učvrsti. Zagrejte ga da se stisne uz kabl i lemne spojeve. Zalemite kablove na laboratorijske buksne. Srednja žica ide na crvenu ili + pol, a licnasti provodnik na crnu ili – pol. Kabl je gotov, preporučujem da proverite mernim instrumentom da li ste sve dobro spojili da iPhone ne baci malo belog dima kad ovo spojite na njega.
    {youtube}c-F-cfVvQQk{/youtube}
 
Izvor:  ETP – Elektrotehnički portal

                        www.elteh.net

{gallery}projekti/iphone_elteh/galerija{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.