naslovna_vesti_siemens_senzori_rfid_automatika.rs.jpg

U saradnji sa partnerima, Siemens je razvio sistem koji konstantno prati prevoz visoko osetljivih proizvoda uz pomoć RFID čipova. Prvobitno je zamišljen za korišćenje u bankama krvi, dok se sada čipovi  takođe koriste kada su u pitanju dostave osetljive robe. Ključni element je integrisani temperaturni senzor koji obezbeđuje važne podatke o stanju proizvoda. Čip se takođe može pohvaliti impresivnim radnim vekom. Trajanje baterije je do tri godine; senzor je vodootporan i otporan na X-zrake, kao i napon do 18 kV, može i da izdrži pad sa visine od 1,5 metara, bez oštećenja.

siemens_senzori_rfid_automatika.rs.jpg
  Prema nemačkom Crvenom krstu, oko pet miliona jedinica krvi je potrebno u Nemačkoj svake godine, a više od 75 miliona jedinica je potrebno širom sveta. Postoji generalno manje donatora nego primaoca, zbog čega je potrebna detaljna dokumentacija – koja će onemogućiti zamenu krvi tokom pauze u lancu hlađenja ili prekoračenja roka trajanja što je od velikog značaja. Čak 1 milion € godišnje se može sačuvati upotrebom ovih čipova, jer se smanjuje mogućnost nesvesnih grešaka. Čipovi se sada uspešno koriste u tri bolnice u Hamburgu, u Nemačkoj.
  Najveći tehnički izazov je potreba da se zaštiti čip protiv moćne centrifugalne sile (5.000 G), gde su baterija i RFID čip ostali neoštećeni u specijalno razvijenom kućištu. Mikrokontroler se koristi za skladištenje do 30.000 merenja integrisanog senzora temperature, kao i beleženje promene temperature i stvaranje dijagrama. Ovaj sistem je razvijen saradnjom kompanije Siemens i Medicinskog Univerziteta u Gracu, u Austriji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.