naslovna_robot_koji_igra_bilijar_billiard_vesti_robotika_automatika.rs.jpg Zamislite situaciju da želite da igrate bilijar, a nemate partnera. Odete u bilijar klub i tamo izaberete robota protiv kog ćete igrati. Do skoro je to bilo nemoguće zamisliti, međutim kako sada stvari stoji, vreme kada će roboti igrati bilijar nije daleko. Tim naučnika koji čine Thomas Nierhoff, Omiros Kourankos i Sandra Hirche, sa Tehničkog univerziteta u Minhenu, napravili su robota sa dve ruke koji je u stanju da u realnim uslovima igra bilijar.

  Ovaj robot koristi kamere montirane iznad stola na visini od tri metra, a specijalni napredni proračuni mu omogućavaju preciznost i do 80%. Robot se kreće oko stola, a za izvršavanje udaraca koristi dve humanoidne ruke.
  Na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji robotike i automatizacije Nemci su predstavili ovo dvoručnog robota. Međutim, ovo nije prvi robot koji igra bilijar. I pre ovog projekta bilijar je bio zanimljiv naučnicima. Prošle godine, predstavljen je robot Willow Garage PR2 , a razvijeni su i interaktivni sto za bilijar i digitalni asistent .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.