naslovna_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg

naslovna_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpgU ovom radu je predstavljen jednostavan uređaj koji će umesto vas paliti i gasiti periferije spojene na računar. Stari računari su imali na napajanjima ugrađenu priključnicu koja se gasila zajedno sa računarom. Sve što ste trebali napraviti je da spojite na tu priključnicu, produžni kabl i kad ugasite računar s’ njim se ugase: štampač, skener, monitor, zvučnici, i sve ostalo što je spojeno na isti produžni kabl. Naravno sve to se ponovo i upali kada ponovo upalite računar.

 

  Prednost ovog načina upravljanja periferijama je u uštedi energije iz razloga što svi ti uređaji ostanu u stand by režimu rada nakon što se računar ugasi te na taj način uvek troše malo struje. Nažalost otkad se koriste nova napajanja upravljana software-om toga više nema. Zato u nastavku pročitajte kako napraviti uređaj koji će vam pomoći da rešite taj nedostatak.

 

  Princip rada je jako jednostavan. Sve se temelji na tome da pratimo napon USB porta. Kada se računar upali na USB portu se pojavi napon od 5V koji automatski spoji električni relej (Solid State Relay – SSR), a on dalje upravlja naponom iz mreže. SSR je idealan uređaj za ovu namenu zbog svojih osobina:
  • Upravlja se jednosmernim naponom od 3-32V,
  • Poseduje elektroniku koja prekida napajanje na sekundarnoj strani kada sinusoida struje prolazi kroz 0, te na taj način ne stvara nikakve smetnje i interferencije,
  • Sva elektronika za upravljanje se nalazi u njemu i optički t.j. galvanski je odvojena od mrežnog napona.

 

  Uređaj je toliko jednostavan da nema potrebe crtati šemu radi pojašnjenja već je grafički prikaz izgleda uređaja i način spajanja prikazan na slici br.1 :

  shema_uredjaja_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.png

Slika br.1 Šema uređaja.
 
Napomena: Neki računari imaju 5V na USB portovima i kad su ugašeni. U tom slučaju potrebno je u BIOS-u isključiti tu opciju ili nećete moći koristiti ovaj uređaj.
  
Potrebne komponente
 
  Kutija. Prvo šta trebate nabaviti je odgovarajuća kutija. Pokušajte nabaviti nešto slično kao što je prikazano na slici br.2. Poželjno je da kutija na sebi ima utičnicu i utikač. Druga opcija je da sve ugradite u kućište produžnog kabla ali uglavnom nema dovoljno mesta za to pa preporučujem kutiju kao što je ovde prikazana.
 

1_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg2_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg
 
Slika br.2 Izgled kutije.
 
  USB priključak. 

Potrebno je nabaviti bilo kakvu utičnicu preko koje ćemo dovesti napon sa računara na uređaj. Na slici br. 3 je prikazan klasični dodatak sa dva USB priključka tipa A koji se montira u otvor na zadnjoj strani kućišta računara. Lako se može pronaći u prodavnicama računarske opreme. Druga opcija je nabavka priključnice tipa B, kao što je na štampačima. Naime teže je nabaviti kabl tipa A- A kao što je u mom slučaju pa je samo zato preporuka da idete na kombinaciju A- B. Naravno ništa od ovoga nije kritično i najbolje je koristiti ono što već imate pri ruci.
3_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg
Slika br. 3 USB priključak tipa A.
  
  Elektični relej. Električni relej ili SSR – Solid State Relay kako se češće naziva. Možete koristiti bilo koji ako se upravlja jednosmernim naponom. Uglavnom je to napon od 3-32V. Druga stvar na koju morate paziti je da bude predviđen za mrežni napon min. 230V i struju  min. 10A.  Relej sa slike br.4 može prekinuti 25A i definitivno je prejak za ovu namenu, ali može poslužiti kao i svaki drugi koji nabavite.
4_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg
Slika br.4  Izgled releja.
 
 
Postupak izrade
 
  Prvo je potrebno da postavimo USB priključnicu u kutiju. Ja sam iskoristio metalni deo od originalnog nosača zato što već ima na sebi prorezane otvore za USB konektor i vijke koji drže priključnicu. Idealan alat za krojenje ovakvih stvari je dremel modelarska bušilica sa reznim pločama ili jeftina kopija istog alata.
 

5_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg
 
  Ugradite priključnicu u kutiju i pripremite kabel za spajanje na elektronički relej. Potrebne su nam samo dve žice iz kabla i to crvena (+) i crna (-). Ostale možete odrezati.
 

6_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg7_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg
 
Spojite žice sa USB priključnice na električni relej. Pri tome pazite na polaritet. Na releju je tačno označeno gde dolazi pozitivni, a gde negativni kraj. 
8_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg
 
  Napajanje iz mreže spojite kao na slici ispod. Znači prekidate samo jednu žicu (faza ili nula) i preko releja ga vodite na utičnicu. Ostale vodove spojite direktno sa utikača na utičnicu. Koristite žicu minimalnog preseka 1,5 mm2.
 

9_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg
 
  Spojite sve krajeve na utičnicu kutije i gotovi ste. Još možete spojiti i LE diodu koja služi kao indikacija da je uređaj uključen.
 

10_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg
 
  Probni rad. Znači kada dovedemo napon sa USB porta na električni relej on provede što pokazuje crvena LE dioda. Upaljena LED govori da je relej spojen i da je utičnica na kutiji pod naponom.
 
11_projekti_prekidac_upravljanje_racunarom_usteda_energije_kompjuteri_releji_automatika.rs.jpg.jpg

 
 Izvor:  ETP – Elektrotehnički portal
                        www.elteh.net

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.