naslovna podesivi_izvor_napajanja_1.5-30V_power_supply_elektronika_projekti_automatika.rs
naslovna podesivi_izvor_napajanja_1.5-30V_power_supply_elektronika_projekti_automatika.rsU ovom projektu biće predstavljena šema jednog jednostavnog podesivog izvora napajanja baziranog na LM317T, integrisanom regulatoru napona u TO-220 kućištu. Ovo je izvor koji će zadovoljiti većinu potreba za jednosmernim napajanjem, elektroničara amatera. Izlazni napon, pomoću potenciometra R2, može biti podešen na bilo koju vrednost između 1.5 i 30V. Na ulaz ovog regulatora može biti doveden i jednosmerni i naizmenični napon, a da se pri tome (kod jednosmernog napona) ne mora voditi računa o polaritetu.

 Ovo je posledica upotrebe greca na ulazu. Nivo ulaznog napona mora biti bar 2.5V viši od željenog izlaznog napona. LM317T može čak obezbediti i nešto veći izlazni napon od 30V, ali vam to neće biti potrebno za većinu amaterskih projekata. Naravno morate voditi i računa o kondenzatorima koji su predviđeni za rad do maksimalnog napona od 35V. Ako ispravljač budete koristili u režimima niske opterećenosti (do 12V pri 60mA) neće vam biti potreban hladnjak na LM317T. Ovaj regulator napona može da isporuči do 1.5A struje. Ako vam je to nedovoljno, umesto LM317T možete koristiti LM338T koji obezbeđuje maksimalnih 5A izlazne struje.
shema podesivi_izvor_napajanja_1.5-30V_power_supply_elektronika_projekti_automatika.rs
Slika 1. Električna šema regulatora.
 Vrednost otpornika R1 može biti bilo koja između 120 i 1200Ω. Mi koristimo otpornik od 250Ω. Pad napona na ovom otporniku je 1.25V za bilo koju vrednost otpornika i to je ključna stvar za rad ovog regulatora. Napon od 1.25V je referentni napon za rad regulatora. Koja god struja da teče kroz R1, teče i kroz R2 i suma padova napona na R1 i R2 predstavlja izlazni napon. Formula po kojoj se proračunavaju elementi regulatora je:
Vout = 1.25(1+R2/R1) ili
R2/R1 = (Vout/1.25) – 1
 Sada, ako znamo željenio izlazni napon Vout i znamo da je R1 250Ω, možemo izračunati R2. Ako utvrdite da vam je 5k potenciometar (koji koristimo kao R2) ne daje dovoljnu preciznost prilikom podešavanja izlaznog napona, možete koristiti ove formula kako biste podesili ova dva otpornika na “bolje” vrednosti.
 Spisak komponenata:
spisak delova_podesivi_izvor_napajanja_1.5-30V_power_supply_elektronika_projekti_automatika.rs

1 KOMENTAR

  1. Postovani , cesto sam imao potrebu da se reglisani napon od 1,25 do 30 V koristi za napajanje potrosaca vece snage ( struje do 10 A ) i to razni potrosaci ( motori , sijalice , elektronski punaci litiumjonskih baterija , elektronski sklopovi i slicno ) a da za sve koristim jedan uredjaj , pomenuti regulator napona , da ima zastitu kada pokrecem motor ( varnicenje kolektora ) da je zasticen od kratkog spoja i disipacije , sa regulacijom napona i ogranicenjem struje . U razgovoru sa kolegama uvideo sam da nisam jedini , koji ima potrebu za ovakvim sklopom , uz adekvatno objasnjenje , projekat bih realizovali sa kolom LM338 K , ako je to najbolje resenje i sa tranzistorima snage ( TIP36C , 2N3055, i sl.). Unapred zahvalan u svoje i ime kolega sa Postovanjem .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.