Dan nauke u Republici Srbiji obeležava se 10. jula, u čast dana rođenja Nikole Tesle. Otkako je, pre 10 godina, ovaj datum proglašen praznikom nauke, u njegovo obeležavanje uključile su se brojne institucije i organizacije širom zemlje.

 Kao institucija koja svoje programe organizuje na nacionalnom i međunarodnom nivou, CPN obeležava Dan nauke podsećanjem na Javni poziv, kojim se finansiraju brojni projekti popularizacije nauke u našoj zemlji, kao i na niz međunarodnih projekata u kojima je jedan od partnera

 Pored Svetskog dana nauke, koji Republika Srbija obeležava kao članica Uneska, 2011. godine je, odlukom Vlade Srbije, ustanovljen i nacionalni Dan nauke, 10.jul, dan rođenja našeg poznatog naučnika Nikole Tesle (1856–1943).

 Centar za promociju nauke vremenom je proširio svoje aktivnosti kojima obeležava ovaj dan kroz mrežu naučnih klubova širom Srbije, koji svoj doprinos daju raznovrsnim programom. Već nekoliko godina, nauka 10. jula izlazi na ulice, reke i u parkove i druge javne prostore. Tribine, predavanja, kampovi za decu, projekcije filmova, izložbe i obilasci opservatorija i hidroelektrana samo su deo programa.

 Svake godine, na Dan nauke, u fokus se stavljaju aktuelne teme važne za naše društvo, pa je tako prošle godine u Narodnoj skupštini održan događaj čije su centralne teme bile klimatske promene, kvalitet vode i vazduha i obnovljivi izvori energije. O ključnim temama današnjice tog dana su u Parlamentu razgovarali naučnici, stručnjaci iz ovih oblasti, ali i donosioci odluka.

 Ovogodišnji Dan nauke obeležavamo u skladu sa merama borbe protiv širenja koronavirusa, tako da će program Virtuelne naučne pravionice u Mejkers spejsu CPN-a biti prenošen onlajn na Instagram profilu Centra. Demonstratori i demonstratorke će 10. jula pokazati kako na neobičan način i uz maštovitu upotrebu svakodnevnih predmeta koji nas okružuju možemo svima predstaviti šta je to što nas najviše oduševljava u nauci, a svi učesnici će imati priliku da se uključe u program uživo i predstave svoje kreacije (više o događaju pogledajte OVDE.

 Osim toga, ovogodišnji obeležavamo Dan nauke sa našim najmlađim naučnicima i naučnicama, sadašnjim i budućim licima nauke. U kampanji „Lica nauke“ učestvuje 22 dece koja su u toku protekle i ove godine na Dečjim naučnim kampovima širom Srbije pokazala posebno interesovanje za nauku, istraživački duh, radoznalost, kritičko mišljenje i spremnost za saradnju u timovima. Kroz kampanju „Lica nauke“ oni nam pričaju o tome šta vole da istražuju i zašto vole nauku i pokazuju da ne možete biti previše mladi da istražite svet oko sebe.

Jedna od emisija povodom Dana nauke:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.