NFC je skraćenica od Near Field Communication i predstavlja skup standarda za pametne telefone i ostale mobilne uređaje kojima se uspostavlja radio veza između njih, obično kratkim prislanjanjem jednog uređaja na drugi. Uglavnom se koristi razdaljina od svega par centimetara. NFC možemo gledati kao WiFi, Bluetooth, 3G, 4G… ali razlika je što radi na različitoj frekvenciji i ima drugačiji princip napajanja i razmene podataka.

 Trenutni NFC sistemi rade na frekvenciji 13,56MHz i talasnoj dužini od 22,11m. Da bismo efikasno kreirali dalekodometnu mrežu, potrebno je napraviti predajnik koji bi teoretski imao dimenzije reda četvrtine talasne dužine. U praksi bi morao biti visok više od jednog metra. Kreiranjem malih predajnika veličine nekoliko centimetara, stvara se blisko polje (Near Filed) obično raspona srazmernog veličini predajnika. U suštini to je stacionarno elektromagnetno polje koje pulsira na frekvenciji 13,56MHz. Ako tom polju prinesemo sličnu antenu, indukovaćemo električni potencijal u njoj koji će se menjanti na toj frekvenciji. Promenom strukture signala u aktivnoj anteni (predajniku), možemo poslati signal toj drugoj pasivnoj anteni (prijemniku).

 Trenutna upotreba ogleda se u beskontaktnim transakcijama, razmeni podataka i pokretanju drugih bežičnih mreža. Komunikacija je takođe moguća između NFC uređaja i pasivnog NFC čipa, nazvanog “tag” koji se ne napaja električnom energijom, poput kartica i etiketa.

 NFC standard pokriva komunikacione protokole i formate prenosa podataka zasnovane na RFID sistemu radio frekventne identifikacije. Kreator NFC je kompanija Filips tačnije kompanija NXP Semiconductors, pod čijim okriljem radi. Zajedno sa kompanijama Sony i Nokija, ova kompanija je 2004. godine osnovala NFC Forum, neprofitnu organizaciju za promociju ove tehnologije.

 NFC predstavlja evoluciju postojeće specifikacije RFID tehnologije i sistema za plaćanje bez dodira (contactless payment systems). Prethodno spominjani tag predstavlja apstrakciju kartice koja poseduje integrisana kola koja mogu da nose informacije na sebi. Uobičajena komunikacija u NFC svetu je između aktivnog čitača (uređaja) i pasivnog taga. Ova komunikacija sprovodi se na frekvenciji 13,56 MHz, i to pomoću tri protokola poznata iz RFID sveta – Type A, Type B i FeliCa.

 Ovaj protokol je od početka projektovan sa efikasnošću na umu. Obično je izlazna snaga između 1 i 2 dBm, a podržane brzine transfera mogu biti 106 Kbit/s, 212 Kbit/s, te 424 Kbit/s, a moguća je i komunikacija u aktivnom i pasivnom režimu.

Pasivni i aktivni NFC

 Pasivni su veličine poštanske marke i koriste se samo za čuvanje i slanje podataka. Ne zahtevaju eksterno napajanje već sami generišu potrebnu energiju za čuvanje podataka elektromagnetnom indukcijom, a koja nastaje putem radio talasa generisanih od strane samog NFC čitača. Kao takvi, mogu se koristiti gotovo svuda.

 Aktivni NFC mora biti deo nekog većeg sistema i mora imati eksterno napajanje. Kako se pasivni NFC koristi samo za čuvanje i slanje podataka, aktivni služe za čitanje i slanje podataka. Dakle, ako uskladištimo neku informaciju na pasivnom NFC-u, sa aktivnim NFC čitačem možemo očitati tu informaciju prostim prelaskom pored samog čipa. Aktivni NFC, kao što rekoh, mora biti integrisan u neki veći sistem, u ovom slučaju je to Smart uređaj.

 NFC Forum je izabrao četiri tipa tagova koji se mogu koristiti u sistemima koji podržavaju ovu tehnologiju. Tipovi 1 i 2, zasnovani na standardu ISO 14443 A, imaju mali kapacitet (1, odnosno 2 kB), što ih čini jeftinim za izradu i idealnim za upotrebu u situacijama u kojima je ova količina dovoljna za čitanje nekakvih podataka. Brzina transfera kod ovih tipova ograničena je na 106 Kbit/s. Tip 3 zasnovan je na pomenutom Sonijevom RFID standardu FeliCa, odlikuje ga veći kapacitet (shodno tome i veća cena izrade) od skoro 1 MB, kao i veća brzina transfera podataka (212 Kbit/s). Tip 4 ima osnovu u standardu ISO 14443, ima kapacitet od 64 kB, a brzina transfera varira u zavisnosti od čitača i pokriva vrednosti između 106 Kbit/s i 424 Kbit/s.

 Možemo slobodno reći da mnogi korisnici i ne znaju čemu služi NFC na smart telefonima i drugim uređajima ali pitaju da li uređaj koji žele da kupe poseduje NFC, zato nešto više o upotrebi ove tehnilogije biće u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.