naslovna kako_izabrati_avr_programator_elektronika_mikrokontroleri_tutorijal_automatika.rs
naslovna kako_izabrati_avr_programator_elektronika_mikrokontroleri_tutorijal_automatika.rsKao što i sam naslov kaže, u ovom tekstu bavićemo se programatorima za Atmel-ove AVR mikrokontrolere. Najjednostavniji programatori su bitbang programatori. Ovi programatori se mogu napraviti pomoću nekoliko osnovnih komponenata (otpornici, diode, kondenzatori itd). Dele se u tri grupe,u zavisnosti od porta na računaru, sa kojim se povezuju. Tu su programatori bazirani na LTP, COM i USB portu.

 

  Samogradnja bitbang programatora
 

 Električnu šemu LTP bitbang programatora možete pronaći ovde. LTP programatori su najjednostavniji, jer im nije potreban nikakav konvertor signala. Buffer kolo (slika 1) se koristi samo iz bezbednosnih razloga, kako bi se zaštitio port računara. Još jednostavniji LTP programator možete pronaći ovde.
 
slika1 kako_izabrati_avr_programator_elektronika_mikrokontroleri_tutorijal_automatika.rs
Slika 1. Električna šema LTP programatora
 COM (RS232) programator je nešto složeniji jer on mora da konvertuje RS232 signal u TTL. Obično su tu MAX232 kola koja se koriste u tu svrhu. Najjednostavniji COM programator koji možete napraviti (slika 2) je bez MAX232 kola i možete ga pronaći ovde.
slika2 kako_izabrati_avr_programator_elektronika_mikrokontroleri_tutorijal_automatika.rs
Slika 2. Električna šema COM programatora
 
 LTP i COM programatori su pomalo zastareli, jer COM i LTP portovi polako nestaju sa današnjih računara, naročito sa laptopova. Ako želite da napravite nešto bolji programator, krenite sa USB programatorom. Dostupno je nekoliko različitih USB programatora, a ovde će biti prikazana dva. Mnogi od njih rade na istom principu – računar njih vidi kao virtuelni COM uređaj. Na vama je da izaberete onaj programator koji vam se čini najpogodnijim. Ako ne želite da radite ni sa jednim drugim softverom osim AVRStudio, onda je za vas pravi izbor programator koji je baziran na STK500 koji možete pronaći ovde.
slika3 kako_izabrati_avr_programator_elektronika_mikrokontroleri_tutorijal_automatika.rs
Slika 3. Izgled USB programatora, baziranog na STK500
 
 Tu je još jedan odličan USB programator koji radi isključivo sa AVRDUDE softverom. To je USBasp programator koji možete pronaći ovde. Njegova prednost je u tome što on emulira USB u potpunosti softverski, pa stoga nema dodatnih USB-to-serial kola. 
slika4 kako_izabrati_avr_programator_elektronika_mikrokontroleri_tutorijal_automatika.rs
Slika 4. Izgled USBasp programatora
 Ako pretražite internet, sigurno ćete pronaći mnoštvo sličnih programatora. Ne postoje među njima velike razlike, ali je jako bitno da pouzdano učitavaju programe u mikrokontrolere, zar ne?

  Profesionalni AVR ISP programatori 

 Ako ne želite da se mešate u samogradnju, onda otvorite svoj novčanik i kupite profesionalno izrađen programator sa podrškom i svim mogućim zaštitama. Sa ovakvim programatorima, uvek ćete biti sigurno da rade. Ovo može biti AVRISP ili AVRISPv2 (slika 5).

slika5 kako_izabrati_avr_programator_elektronika_mikrokontroleri_tutorijal_automatika.rs
Slika 5. AVRISPv2 programator
 Možete probati i sa STK500 (Slika 6), koji se još uvek aktivno koristi kao programator i razvojna ploča. Ova ploča poseduje različita podnožja koja mogu da prime različite AVR čipove. Mana ovog programatora/razvojne ploče je što poseduje jedino serijski interfejs. Za rad preko USB potreban vam je USB-to-serial konverter.
slika6 kako_izabrati_avr_programator_elektronika_mikrokontroleri_tutorijal_automatika.rs
Slika 6. STK500 razvojna ploča
 Tu su naravno i programatori i razvojni sistemi za AVR mikrokontrolere, koje kod nas proizvodi MikroElektronika. Odlikuju se velikom pouzdanošću i kvalitetom izrade. Njih možete pronaći pod stavkom “AVR Development Tools” na ovom linku.

  AVR Bootloaderi 
 

 Ovo je poslednja opcija, ali dovoljno efikasna da programira AVR čipove. Bootloading se takođe naziva i Self Programming kada je tu mali program koji radi unutar čipa i koji prihvata transfer preko bilo kog željenog interfejsa. Možete da povežete USB, Serijski kabl ili čak Flash memorijsku karticu (npr. SD karticu) i download-ujete firmware bez programatora. Bez obzira koliko su bootloaderi “cool”, morate imati prvo programator sa kojim ćete najpre u čip ubaciti bootloader. Ograničenje kod upotrebe bootloadera je u tome što oni ne mogu da programiraju fuse bitove. 
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.