ic_prijemnik_projekti_elektronika_www.automatika.rs.jpg
ic_prijemnik_projekti_elektronika_www.automatika.rs.jpgKoliko puta vam se desilo da zelite da promenite pesmu na vašem PC-ju ili da pustite film, a da vas mrzi da ustanete sa kreveta u koji ste se udobno smestili? Sa ovim prijemnikom moćićete da upravljate vašim računarom, kao što upravljate televizorom, iz fotelje. Ovo kolo nije IrDA kompatibilno i sa njim nećete moći da povezujete vaš PC sa mobilnim telefonom ili drugim IrDA uredajima, već samo standardni daljinski upravljač. 

Delovi

   Za ovaj IC prijemnik su vam potrebne sledeće komponente:

-standardni 9-pinski serijski priključak;
-IC prijemnik TSOP 1738 (mogu i drugi standardni IC prijemnici koji rade na frekvenciji od 38kHz);
-elektrolitski kondenzator od 4.7 uF;
-integrisani regulator napona TO-92 78L05, 5V 100mA;
-otpornik od 4.7k (0.25W);
-Dioda 1N4148

sema_prijemnika_IC_prijemnik_za_pc_projekti_elektronika_wwwautomatikars.jpg
 
Slika 1.  Šema IC prijemnika
   Na slici 1 data je šema ovog prijemnika. Šema je krajnje jednostavna. RTS linija serijskog porta daje napon koji se stabiliše na regulatoru napona na 5V. Dioda služi da zaštiti serijski port od inverzne struje. Izlaz za "podatke" IC prijemnika povezan je sa DCD pinom serijskog porta. Daljinski upravljac šalje infracrveni impulsni signal koji registruje IC prijemnik i šalje serijskom portu. Dalji rad bice opisan u delu o softveru.
   IC prijemnik možete napraviti tako da sve komponente ubacite u kucište uticnice serijskog porta (kao na slici 2) ili možete napraviti malu štampanu plocu i na nju povezati kolo, pa sa njega izvesti kabl koji ce vam ici do prikljucka serijskog porta. Prijemnik ce raditi i u jednom i u drugom slucaju. Prvi slucaj je malo komplikovaniji, ali se cela "skalamerija" nece videti i nece vam narušiti ambijent. Nek vas ne brine cinjenica da se vaš serijski port obicno nalazi sa zadnje strane kucišta i uglavnom u nekom cošku i sl. Prijemnik ce raditi jer se IC impulsi odbijaju od mnogih površina (npr. zid). Naravno bolji ce signal biti ako je prijemnik negde na vidnom mestu, i ako daljinski upravljac "vidi" vaš prijemnik. Moram napomenuti i to da, pošto koristimo prijemnik koji radi na 38kHz, i daljinski mora da radi na istoj frekvenciji. Proizvodjac model i tip su nebitni, cak je nebitno i za koji uredjaj se koristi (DVD player, TV, muzicka linija, VCR itd).
 
izgled_prijemnika_iznutra_projekti_elektronika_ic_pc_reciver_www.automatika.rs.jpgpostavljen_prijemnik_elektronika_projekti_ic_prijemnik_www.automatika.rs.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   Slika 2. IC prijemnik u kućištu utičnice serijskog porta                                       Slika 3. IC pijrmnik postavljen direktno na kućište
 
 
   Da bi se koristio ovaj prijemnik potrebno je na racunar instalirati odgovarajuci softver koji ce obradjivati signale sa serijskog porta. Programi koji se mogu koristiti su Winlirc i Girder koji rade pod Windows-om i Lirc koji radi pod Linux-om. Svaki od pomenutih programa ima unapred pripremljene dogadjaje, za najcešce korišcene programe (Winamp, Windows Media Player itd), koje možete "isprogramirati" (ne treba vas brinuti programiranje, jer to i nije programiranje vec samo podešavanje softvera da reaguje na odredjeni nacin kada dobije odredjenu poruku sa IC prijemnika), a možete programirati i sopstvene dogadjaje (npr. gašenje racunara uz pomoc daljinskog). Princip rada je sledeci: svaki proizvodjac daljinskih upravljaca ima svoj protokol preko kog daljinski komunicira sa okolinom. Kada pritisnete neko dugme na svom daljinskom upravljacu, vaš prijemnik detektuje signal i prosledjuje ga programu na dalju obradu. Program prihvata kod i vi možete "nauciti" vaš racunar da kada dobije takav kod odradi željenu radnju. Program se startuje automatski pri podizanju operativnog sisteme i radi u pozadini tj. ceka na signal sa prijemnika. Na internetu možete naci i mnogo plug-in-ova za pomenute programe, koji ce vam omogućiti da lakše upravljate svoji prijemnikom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.