naslovna_atx_power_supply_prekidacki_izvori_napajanja_switching_mode_power_supply_baza_znanja_elektronika_automatika.rs.jpg
naslovna_atx_power_supply_prekidacki_izvori_napajanja_switching_mode_power_supply_baza_znanja_elektronika_automatika.rs.jpgCena kvalitetnog računarskog napajanja se kreće oko 25€ dok laboratorijski izvor može koštati i nekoliko stotina evra. Prepravljanjem jeftinog PC napajanja, koje možete pronaći u svakom odbačenom računaru, možete dobiti fenomenalan laboratorijski izvor sa dovoljnim izlaznim strujama, zaštitom od kratkog spoja i odličnom regulacijom napona na liniji od 5V.
 
 

 
  Sama realizacija ovog projekta počinje pronalaskom PC napajanja. U svakom servisu PC računara možete pronaći odlična polovna, a u krajnjem slučaju možete kupiti i novo. Pri odabiru treba uzeti u obzir snagu napajanja. Mi ćemo se u projektu baviti prepravkom napajanja od 300W. Nastavak projekta biće prikazan kroz korake.
 
1. Kada ste nabavili napajanje, možete jednostavno proveriti da li je ispravno. Na velikom konektoru (koji se priključuje na matičnu ploču računara) pronađite zelenu žicu. Preko konektora, uz pomoć kratkog provodnika spojite zelenu i bilo koju crnu žicu, a potom priključite napajanje na napon gradske mreže. Ako ventilator napajanja počne da se okreće, napajanje je verovatno ispravno. Na ovaj način napajanje će verovatno raditi par sekundi, a potom će se ugasiti. Ovo se dešava jer na izlazima napajanja nema nikakvog opterećenja.
2. Bilo bi potrebno, radi lične sigurnosti, ostaviti napajanje nekoliko dana, kako bi se kondenzatori ispraznili. Neki ljudi preporučuju priključivanje otpornika od 10Ω između crvene i crne žice na izlazu napajanja. Međutim ovim postupkom će se isprazniti samo niskonaponski kondenzatori čiji napon nije opasan po život. Visokonaponski kondenzatori ostaju napunjeni, a njihovi naponi su potencijalno opasni ili čak i smrtonosni. 

3. Kada smo utvrdili da je napajanje ispravno, krećemo sa prepravkama. Najpre odsecite konektore i kablove. Ostavite po par centimetara na svakom koje kasnije možete koristit na nekim drugim projektima.
4. Pribavite delove koji su vam potrebni za ovaj projekat: priključci (terminali), LED sa otpornikom za ograničavanje struje, prekidač (u slučaju da vaše napajanje nema ugrađen prekidač), snažni otpornik (10Ω, 10W ili jači) i parče termobužira (slika 1).
slika1_prepravljanje_pc_napajanja_laboratorijski_izvor_napajanja_elektronika_automatika.rs.jpg
Slika 1. Potrebni delovi.
 
5. Otvorite napajanje uklanjanjem vijaka sa limenog kućišta napajanja.
 
6. Povežite žice istih boja u snopove (kao na slici 2). Vaše napajanje bi trebalo da ima provodnike sa sledećim bojama: crvena = +5V, crna = ground (0V), bela = -5V, žuta = +12V, narandžasta = +3,3V, ljubičasta = +5V (standby, ne koristi se), siva = izlaz napajanja je uključen, zelena = uključivanje izlaznih napona.
 
slika2_prepravljanje_pc_napajanja_laboratorijski_izvor_napajanja_elektronika_automatika.rs.jpg
Slika 2. Prikaz i raspored otpornika.
 
7. Bušenje rupa. Izbušite rupe na kućištu napajanja, kako je prikazano na slici 3. Potrebne su vam rupe za terminale, LED i prekidač. 
 
slika3_prepravljanje_pc_napajanja_laboratorijski_izvor_napajanja_elektronika_automatika.rs.jpg
Slika 3. Bušenje rupa.
 8. Postavite terminale i pričvrstite ih (slika 4).
 
slika4_prepravljanje_pc_napajanja_laboratorijski_izvor_napajanja_elektronika_automatika.rs.jpg
Slika 4. Postavljanje terminala.
 
9. Povezivanje (slika 5).
  • Povežite jednu od crvenih žica na snažni otpornik. Preostale crvene živce povežite na terminal crvene boje.
  • Jednu od crnih žica povežite na drugi kraj snažnog otpornika, drugu crnu na jedan kraj otpornika (330Ω) za ograničavanje struje kroz LED, a drugi kraj otpornika povežite sa katodom LED. Treću crnu povežite na jedan kraj prekidača, a preostale crne žice povežite sa crnim terminalom.
  • Povežite belu žicu sa -5V terminalom.
  • Žutu sa +12V terminalom.
  • Plavu sa -12V terminalom.
  • Sivu sa anodom LED.
  • Povežite zelenu žicu sa drugim krajem prekidača.
 

slika5_prepravljanje_pc_napajanja_laboratorijski_izvor_napajanja_elektronika_automatika.rs.jpg
 Slika 5. Povezivanje.

  Sve zalemljene krajeve izolirajte pomoću termobužira, a pomoću izolir trake uvežite sve žice kako biste omogućili dobro hlađenje celog uređaja.
Napomena: neka napajanja imaju sivu ili braon žicu koja signalizira da li je napajanje ispravno (većina napajanja ima kratke narandžaste provodnike kojima se proverava napon od 3,3V i ona je obično povezana sa drugim narandžastim žicama). Ovaj provodnik bi trebalo povezati  sa narandžastim ili crvenim provodnikom da bi napajanje funkcionisalo.
 
10. Proverite da li je sve pričvršćeno i da negde niste slučajno napravili kratak spoj, izolirajte sve ogoljene provodnike. Kada ste se uverili da je sve na svom mestu možete sastaviti vaše napajanje.
 
11. Priključite vaše napajanje na napon gradske mreže, a potom uključite prekidače napajanja. LED bi trebalo da svetli. Sada možete voltmetrom (ili sijalicom namenjenom naponima od 12V) proveriti sve izlaze.
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.