naslovna kapacitivni_senzor_pomocu_arduino_projekti_automatika.rsKapacitivni senzori su popularni u mnogim uređajima, gde želimo da u svrhu senzora koristimo komponente sa pokretnim mehaničkim delovima. Pokretni delovi se vremenom habaju i nisu naročito dobrodošli u nečistim sredinama. Situacija je drugačija sa kapacitivnim senzorom koji se može očitavati dodirom površine, čak iako je ona pokrivena neprovodnim materijalom. Mnogi moderni mikrokontroleri imaju podršku za kapacitivne touch senzore.

 Grafit je materijal, koji provodi struju i uobičajan je kod olovki. Dakle, možete nacrtati bilo šta na parčetu papira i da od toga napravite ulazni uređaj tako što ćete ga povezati sa digitalnim ulazom Arduina preko 1MΩ pull-up otpornika. Merenjem vremena punjenja, možete odrediti kada je prst u blizini. Ovaj uređaj ne izgleda naročito pouzdano, ali je za testiranje i demonstriranje savršen.

Za ovaj projekat potrebno vam je sledeće:

  • grafitna olovka, što mekša;
  • 1MΩ otpornik;
  • spajalica (vodite računa o tome da spajalica ne sme biti plastificirana);
  • parče provodnika;
  • Arduino.

slika1 kapacitivni_senzor_pomocu_arduino_projekti_automatika.rs

Slika br.1. Šema uređaja.

 Šema uređaja je data na Slici br.1. Koristimo eksterni pull-up otpornik umesto internog jer nam je potrebno mnogo više otpora od ugrađenih 30 kΩ. Potrebno je da uradite sledeće: nacrtajte prvo veliko polje koje ćete popuniti i koje će stajati na ivici papira, kako biste za njega povezali spajalicu. Dalje, nacrtajte bilo šta, ali vodite računa da sve linije budu povezane. Na kraju podebljajte sve linije. Jedan kraj provodnika zalemite za spajalicu, a drugi povežite sa arduinom, kao na slici. Nakon toga, učitajte kod (koji možete naći na kraju teksta) u vaš Arduino.


Na kraju možete testirati vaš uređaj. Možda će biti potrebno da podebljate sve linije. Kao što smo već napomenuli, najbolje je koristiti što mekšu olovku. Kako biste testirali da li uređaj radi ako pokrijete crtež neprovodnim materijalom, možete preko crteža prelepiti providnu lepljivu traku.


Source fajlove za Arduino možete preuzeti ovde.
 Arduino možete poručiti ovde.
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.