naslovna_neobican_sat_at89c2051_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
naslovna_neobican_sat_at89c2051_projekti_elektronika_automatika.rs.jpgNeobičnost ovog sata je u njegovom prikazu brojki, koji ostvaruju sedam LE-dioda. LE-diode su smeštene u cevčicu, jedna iznad druge, te ako se kreću dovoljno brzo levo-desno, dobićemo površinu na kojoj možemo ispisati brojke, slova ili već nešto po našem izboru. Sve je to moguće uraditi samo ako palimo određene LE-diode u određenom trenutku.
 
 
 

   Kretanje LE-dioda (levo-desno) ostvaruje se pomoću čeličnog pera (opruge), tj. potrebno je cevčicu sa diodama napeti u jednu stranu, i pustiti je da se dalje sama njiše. Uz ispis brojki, moguće je ispisivanje teksta ili čak poneke jednostavne sličice, a zahvaljujući tromosti našeg oka. Ovaj tzv. "virtualni" display, ima rezoluciju od 30×7 tačkica ili 5 karaktera (5×7 po karakteru, plus jedan prazan red između karaktera).
 
 
slika1_neobican_sat_at89c2051_projekti_elektronika_automatika.rs.gif
 
Izrada uređaja
 
  Izrada uređaja nije komplikovana, a potrebno vam je:
  • postolje na koje ćete sve montirati (komad metalne ploče ili nešto po sopstvenom izboru – ja sam koristio aluminijsku okruglu ploču debljine 2cm);
  • aluminijska cevčica u kojoj su smeštene LE-diode (Ø10mm x 145 mm), može se koristiti i neki drugi materijal, glavno da je lagana i čvrsta;
  • čelično pero 65 x 15 x 0,35 mm, tj. čelična traka koja povezuje podlogu i cevčicu.
   Na cevčici je potrebno izbušiti 7 otvora prečnika 3mm, u koje ćete umontirati LE-diode. Prema štampanoj pločici, LE-diode se spajaju sa lak-izoliranom žicom, što tanjeg prečnika. Više pažnje posvetite montiranju "pieza", kojeg treba iseći kleštima na oko 4mm širine, i zalemiti (ili zalepiti) na čeličnu traku. Piezo je glavna stvar za "trigeriranje" sata, tj. pomoću njega određujemo poziciju u kojoj se nalaze LE-diode. Njega takođe povežite tankom lak-žicom sa pločicom.
 
  Prema slici 1. potrebno je izrezati običan piezo po sredini na traku širine oko 4mm i pričvrstiti ga na sredinu čeličnog pera (opruge). Celi piezo bi bio preširok i uticao bi na njihanje cevčice (stvarao bi veliki otpor i cevčica bi se brzo zaustavila).
 
slika2_neobican_sat_at89c2051_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
 Slika 1.
 
 
Podešavanje vemena
 
  Podešavanje sata vrši se tasterima na već uobičajen način: tasterom Time i Hour menjate sate, a Time i Min – minute. Ako ih držite pritisnute, stanje se menja konstantno dok ne pustite jednu od njih. Ista stvar je i sa nameštanjem vremena alarma. Vremena se mogu menjati samo dok se sat njiše ( tj. dok radi ), a kad miruje tipke nisu aktivne, pa ne možete nehotice promeniti vrednosti kad se ništa ne vidi. Kad se poklope vremena sata i alarma, pojaviće se jedan jednostavan efekt sa LE-diodama (moguće je dodati i neki zvučni signal, ali u ovom slučaju ostajemo samo na efektu sa diodama).
 
 
Šema sata
 
slika3_neobican_sat_at89c2051_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
 
 
Spisak delova

 

Oznaka Komponenta Kom.
 IC1  LM324  1
 IC2  AT89c2051  1
 R1,R2  5k6  2
 R3  100k  1
 R4,R5  1M  2
 R6  3k9  1
 R7  33k  1
 R8  2k2  1
 R9-R15  120ohm  7
 C1  22nF  1
 C2  1uF  1
 C3,C4  33pF  2
 Xtal  12MHz quartz  1
 LED  3mm  7
 Piezo    1
 Taster    4
 
  Mehanički delovi:
  •  metalna podloga 150 x 20 mm;
  • čelična traka 65 x 15 x 0.35 mm;
  • aluminijumska cevčica Ø10 x 145 mm.
 
  HEX i BIN file za meikrokontroler AT89C2051 možete skinuti ovde.
 
  Pločicu u .pdf formatu možete skinuti ovde.
 
  Šemu i PCB izradjene u Protel 99 SE možete skinuti ovde.
 
 
Ovaj projekat je preuzet sa sajta www.ivica-novakovic.from.hr

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.