medical technologI aspirin elektricni neurosimulator medicina automatika.rs
medical technologI aspirin elektricni neurosimulator medicina automatika.rsKako je u svetu uvek prisutna neka reforma zdravstva sa političke strane, tako i inženjeri pokušavaju do pronađu načine kako bi pacijentima omogućili što jeftinije, brže i efikasnije proizvide. Dok je naučnici i inženjeri žele da naprave uređaje koji će poboljšati njihovo zdravlje, postoji i druga strana koja želi da zadrži stare sisteme i principe. Jedan od takvih je i električni aspirin, izabran u TOP 5 inovativnih medicinskih uređaja za 2013.godinu.

 ATI Neurostimulator – električni aspirin je najviše pogodan za ljude koji pate od migrene, glavobolje pa i drugih hroničnih bolova glave ili lica. Ovo je jedan načina da se izbegne navika ”uzimanja dva aspirina svakog jutra” pre bilo kakvog posla ili početka razgovora. Na ovim istraživajna radi kompanija Autonomic Technologies iz Kalifornije.

Top-5-Medical-Technology-Innovations medical technologI aspirin elektricni neurosimulator medicina automatika.rs2
 Hronične glavobolje i ostale bolesti su povezane sa krilastonepčanim ganglionom (lat. ganglion pterygopalatinum) – SPG facijalnim nervnim paketom. Električni aspirin radi na principu blokiranja signala SPG nerva. Ovaj implant obuhvata mali nervni stimulativni uređaj koji se nalazi u krilastonepčanoj jami u usnoj duplji. Vrh implanta je povezan sa SPG nervnim paketom i kad dobije signal stimuliše SPG i blokira bol koji prenose neurotransmiteri. Neurotransmiteri su sinaptički transmiteri i oni se sintetišu direktno u nervnom završetku. Sinaptički transmiteri su supstance koje regulušu prenošenje električnih signala između samih nervnih ćelija, kao i između nervnih ćelija i efektorskih ćelija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.