kvadriplegicna zena mislima kontrolise robotsku ruku uvodna automatika rsJan Scheuermann (52) je paralizovana od vrata na dole oko 9 godina. Medicinsko otkriće razvijeno od strane naučnika sa University of Pittsburgh dopustilo joj je da se rukuje, jede čokoladu i nadoknadi deo svog života. Poslednja dostignuća u robotskoj tehnologiji kontrolisanoj umom mogu da otvore novi svet mogućnosti kvadriplegičarima i paraplegičarima.

 Naučnici iz Pensilvanije su nedavno izjavili da je 52-godišnja kvadriplegičarka u stanju da uspešno kontroliše robotsku ruku uz pomoć svojih misli, što joj dozvoljava da se rukuje, jede čokoladu ili pokupi različite objekte – uključujući i deliće njenog života.
Koristeći prodornu medicinsku tehnologiju kreiranu od strane naučnika sa University of Pittsburgh, žena, Jan Scheuermann, je u stanju da koristi robotski ud kako bi obavila jednostavne zadatke pomocu komandi koje uređaj razume čitajući njene misli, izvestio je Pittsburgh Post-Gazette.

Poslednji razvoj u tehnologiji robota kontrolisanih umom označava uzbudljiv napredak u toj oblasti, čiji su rezultati posledica decenijskog istraživanja na fakultetu i koji sugerišu da kvadriplegičari i paraplegičari eventualno mogu da budu u stanju da ponovo dobiju svoje sposobnosti da izvršavaju mnoge normalne funkcije.

“Bilo je prilično spektakularno,” rekao je Dr. Andrew B. Schwartz, vođa istraživačkog tima, časopisu Post-Gazette. “Kada ona ima zaista uspešan dan, mi smo svi na devetom nebu,” dodao je. “Ja sam radio na ovome između 25 i 30 godina…i sada kada je vidim, dođe mi da kažem: ‘K vragu, ovo stvarno radi.”

 Scheuermann, koja ima degenerativnu bolest kičme je paralizovana od svog vrata na dole oko 9 godina. Od kada su je naučnici priključili na uređaj od februara, 2012. godine, ona je provela 10 meseci vežbajući jednostavne zadatke, kao što su rukovanje, podizanje šoljice, jedenje čokolade, itd.

Funkcionisanje ekstremiteta predstavlja komplikovanu kombinaciju hemije mozga i robotske mehanike, kaže Schwartz. Istraživački tim je ugradio male elektrode u mozak Scheuermannove, tako da se svaka nalazi u blizini male grupe ćelija mozga koje su poznate po tome što upravljaju specifičnim pokretima ruku i ramena.

Maleni čip interpretira signale mozga i komunicira pomoću misli sa robotskom rukom, koja dalje obavlja željeni zadatak.

 Uprkos napretku, Schwartz je upozorio da će nekoliko značajnih popravki biti neophodno pre nego što tehnologija postane dostupna za široku upotrebu – to je proces koji bi mogao da traje najmanje 5 godina, kaže Schwartz.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.