Kompanija Samsung ozbiljno se posvetila svom planu da razvija i usavršava self-drive automobile, kako bi postali rivali sa Google-ovim projektom Waymo, kompanijama Uber i Apple.

 Južnokorejski proizvođač elektronskih uređaja, koji je ujedno i najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu i elektronski gigant, dobio je dozvolu da testira svoja autonomna vozila na javnim putevima u Južnoj Koreji, da, govorimo o Samsungu. Ova odluka stavila je Samsung u rang direktne konkurencije američkim tehnološkim firmala uključujući Uber, Waymo i Apple, a sve ove kompanije već testiraju svoja vozila na javnim putevima. Apple je dobio dozvolu za tesiranje širom puteva američke države Kalifornija.

 Za razliku od svojih rivala sa američkog tržišta, koji uglavnom testiraju svoje sisteme za autonomnu vožnju na vozilima Lexus SUV, Samsung koristi nekoliko Hyundai vozila, a ovo je takođe južnokorejska kompanija. U ova vozila biće ugrađeni specijalizovani Samsung senzori kao i sistemi za mašinsko učenje kako bi se olakšao ceo proces.

 ”Samsung Electronics planira da razvija algoritme, senzore i kompjuterske module koji će napraviti automobil koji će biti pouzdan i u najgorim vremenskim uslovima”, rekao je portparol kompanije Samsung.

 U martu mesecu ovaj gigant kupio je američkog dobavljača za vozila i audio sisteme Harman International u vrednosti od 8 milijardi dolara, što bi, kako je rečeno pomoglo Samsungu da iskoristi transformativne mogućnosti koje bi autonomna vozila mogla doneti.

 Dok Waymo ima svoj Google auto, i Uber se služi Volvo vozilima, i dalje je nejasno kako će ova tehnologija autonomne vožnje postati dostupna široj javnosti i da li će onda kompanije koje se bave tehnologijom početi da se deklrišu kao kompanije koje pripadaju auto industrijji poput Muskove Tesle?!

 Većina najvećih proizvođača automobila uključujući Mercedes, Volvo i Hyundai, dobile su dozvolu za javno testiranje autonomnih vozila još 2016. godine. Samsung je inače, samo jedna od 20 kompanija koje su tu dozvolu dobile i u Južnoj Koreji, jer ova zemlja teži ka tome da postane povoljno okruženje za razvoj tehnologije i automobila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.