highview power storage tecni azot automatika.rs
highview power storage tecni azot automatika.rsNova vrsta baterija, koja je još uvek u razvoju, mogla bi rešiti jedan od najvećih problema skladištenja energije dobijene iz solarnih ćelija i vetrogeneratora. Razvijena je od strane “Highview Power Storage”-a iz Velike Britanije, a zasnovana na bazi tečnog azota. Ovaj način akumulacije energije podrazumeva izdvajanje ugljen dioksida i vodene pare iz vazduha, izolovanje i hlađenje azota do prelaska u tečno stanje a zatim njegovo skladištenje u velikim sudovima.

 Poznato je da se vazduh koji udišemo sastoji od 78% azota, a azot prelazi iz gasovitog u tečno stanje na temperaturi -321oF, odnosno oko -196Celzijusa.

highview power storage tecni azot akomulacija automatika.rs
Demonstracioni projekat tehnologije skladištenja energije zasnovane na tečnom azotu
 U trenutku kada je energija potrebna, tečnost se zagreva do sobne temperature, prelazi u gasovito stanje, pritom se širi 700 puta, stvarajući silu koja pokreće turbine i proizvodi struju. Struja iz vetrogeneratora ili solarnih ćelija se dakle koristi za usisavanje vazduha, izdvajanje azota i njegovo hlađenje i time rešava problem skladištenja dobijene energije. Studije su pokazale da je na raspolaganju više nego dovoljno vetra i solarne energije za svu energiju koja je potrebna svetu, samo nam je potrebna tehnologija kako da iskoristimo ili sačuvamo energiju, kako bi je koristili kada nam je potrebna. Istraživači širom sveta su u potrazi za različitim rešenjima koja prevazilaze ove prepreke.

 Tehnologija tečnog azota je zrelija, skalabilnija i prilagodljivija električnoj mreži, što ovu tehnologiju svrstava u jedno od najatraktivnijih rešenja akumulacije u oblasti obnovljivih izvora energije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.