Zahvaljujući velikom broju novih dostignuća, nova ROBOCUT a-CiC serija žičanih EDM mašina od FANUC-a nudi još veći nivo pouzdanosti, brzine rezanja, površinske obrade i preciznosti. Mnoga poboljšanja usmerena ka kupcima su potpuno nova mehanička struktura, kompenzacija grešaka preko cele radne površine, veliko pojednostavljanja podešavanja sečenja, izrade konusa i drugo.

 Mašinska obrada elektropražnjenjem (EDM) je odličan postupak za sve delove gde su složene konture ili je potrebno uraditi šupljine, naročito u tvrdim metalima ili onima koje bi bilo teško obraditi konvencionalnim tehnikama kao što su glodanje, struganje ili brušenje. FANUC je 1975. godine doneo svoje prvo ROBOCUT rešenje sam EDM-om. Od tada je radio stručni tim kompanije inženjera za dizajn i razvoj kontinuirano na novim iteracijama kako bi se osiguralo da kupci ostanu ispred svojih konkurenata. Sa najnovijim ROBOCUT-om a-CiC, žičani EDM dostigao je novu zoru.

 “Nudeći svestrane, visokokvalitetne performanse sečenja i beskompromisnu ​​pouzdanost i mnoštvo primene, nova mašina za erozijom žicom ROBOCUT a-CiC doneće istinski konkurentski dobitak i jednima i drugima podugovarači i proizvođači originalnih proizvoda”, navodi Stefan Raff, šef prodaje kompanije FANUC Robomachine Europe. “Skoro pola veka otkako je FANUC prvi put lansirao robnu marku ROBOCUT EDM, donosimo ovaj kamen temeljac tehnologije erozije žice sledećoj generaciji proizvođača”.

 Osnova nekoliko poboljšanja je nadogradnja mehaničke opreme visoke čvrstoće i visoke krutosti struktura glavnih linearnih osa. Ova rekonfiguracija dizajna ROBOCUT potiskuje izobličenja i promoviše bolju stabilnost, što zauzvrat dovodi do veće tačnosti sečenja i produžene pouzdanosti mašine od kojih su stubovi filozofije FANUC.

 Novi ROBOCUT a-CiC će pružiti korisnicima dodatno povećanje tačnosti zahvaljujući uvođenju visoko precizne funkcije kompenzacije grešaka. Specijalna fabrički kalibrisana kompenzaciona mreža osigurava visinu ispravljanje grešaka na celom području Ks-I tabele – umesto na samo jednoj centralnoj tački – pruža značajno prednost u tačnosti radnog predmeta. Više nije važno gde se radni predmet nalazi na radnoj površini, rezultiraće istim nivoom optimalne preciznosti.

 Poboljšanja u performansama rezanja konusa i lakoća podešavanja predstavljaju još jedan značajan napredak. Tradicionalno složena operacija podešavanja i podešavanja konusa sada je jednostavna zahvaljujući upotrebi osnovnog alata za centriranje vođena uputstvima na ekranu.

 Kupci će takođe imati koristi od uključivanja kaljenog i izdržljivog radnog stola kao standard, sprečavajući nastanak ogrebotina.

Poboljšana kontrola procesa

 FANUC ceni da je kontrola procesa najvažnija za uspeh u EDM operacijama. ROBOCUT kontrola poboljšanja putem najnovijeg korisničkog interfejsa FANUC iH Pro bogatog karakteristikama fokusiraju se na iskorišćavanje prednosti sa novom mehaničkom strukturom za efikasnije sečenje. Novi i poboljšani korisnički interfejs sa svojim 15” širokoekranski LCD-om sa više dodira znači da je intuitivniji rad dodatni napredak, čak i za one relativno nove u vezi sa EDM-om.

 Ovaj visoki nivo praktičnosti proširuje se na mnoge druge funkcije mašine, uključujući instalaciju i održavanje. Sada je za završetak instalacije u proseku potrebno 2 sata manje, dok postoje mnoge mogućnosti održavanja su daleko brži. Na primer, održavanje napojnih valjaka traje samo 5 minuta, a ne 40. U cilju smanjenja ionako malo verovatne mogućnosti kvara, FANUC iH Pro može da istakne predstojeći problem pre neuspeha, čak i obezbeđivanjem video zapisa ili slike koja opisuje kako se ispravljanje može izvršiti a da se minimalizuje zastoj.

 ROBOCUT a-CiC mašine takođe imaju tehnologiju pražnjenja nove generacije za postizanje većih brzina rezanja bez loma žice, posebno za grube prolaze za sečenje. Kao alternativu, korisnici se mogu odlučiti za poboljšanje površine završiti (na Ra 0,3µm) bez velikih kompromisa u brzini. Da biste pomogli u pronalaženju optimalne brzine/površine podešavanja za određeni radni deo, FANUC je uveo jednostavnu funkciju podešavanja. Sada, umesto toga da se moraju pozivati na složene tabele parametara, korisnici mogu prilagoditi performanse sečenja sa jednostavnim +/- pomeranjem klizača uz zadržavanje praznog prostora za stabilnu obradu.

Brzi navoj žice

 Novi ROBOCUT a-CiC dizajn nudi više prostora za lako i brzo dodavanje žice. U pogledu funkcije, mašina zadržava mnoge popularne karakteristike prethodne generacije ROBOCUT, uključujući i veoma visoko pouzdano automatsko dodavanje žice. ROBOCUT AVF tehnologija omogućava automatsko uvlačenje žice do 500 mm u uslovima potapanja u zavisnosti od konfiguracije mašine, automatski oporavak žice u radnim predmetima debljine do 150 mm, stabilno sečenje i lako podešavanje oblika pomoću termičkog pomeranja AI funkcija kompenzacije.

 ROBOCUT-Linki softver, koji se isporučuje standardno, služi za upravljanje proizvodnjom i davanje kvalitetnih informacija. Korisnici može nadgledati rad, primati upozorenja e-poštom, upravljati potrošnim materijalom i prenositi programe. Sa Linki, kupci mogu da povežu do 32 ROBOCUT a-CiC mašine koje su spremne za IoT. Druge mogućnosti dostupne kupcima uključuju: ROBOCUT-CCR visoko precizni rotacioni sto, koji pruža još više mogućnosti primene (poput spiralnog sečenja i obrade PCD alata); žičani utovarivač (za žicu od 20-30 kg) za dodatno pojačavanje kontinuirane obrade bez radnika; i potencijal za povezivanje mašina preko jednog Ethernet kabla. Stvaranje rešenja koja u potpunosti ispunjavaju određene zahteve je moguće, bilo u fazi izrade,i bilo u bilo kom trenutku radnog veka mašine.

Dizajn koji štedi prostor

 Sa kompaktnijim postoljem od mašina prethodne generacije, dostupne su dve veličine modela: ROBOCUT a-C400iC i ROBOCUT a-C600iC. Korisnici mogu učitati radne predmete dimenzija do 1050x775x400 mm u X, Y i Z koordinatnom sistem, sa maksimalnom težinom od 1000 kg. Ono što je najvažnije, zahvaljujući sveobuhvatnoj mreži servisnih centara širom Evrope, FANUC može ponuditi doživotnu podršku za svoje mašine, bez obzira na radno vreme ili starost kontrole.

 ”Takva je pouzdanost FANUC-a i njegovih mašina da kupci često uživaju koristeći modele ROBOCUT sistema i po nekoliko decenija”, zaključuje Stefan Raff. ”Ove pouzdane performanse, upoređene sa našom širokom uslugom odredba, omogućavaju kupcima da se koncentrišu na svoju osnovnu delatnost proizvodnje delova i smirenost uma. Bilo gde da se nalazite, imamo lokalno prisustvo kako bismo osigurali da pomoć nikada nije daleko.”


FANUC Serbia d.o.o.

Kralja Petra I karađorđevića 92a
22330 Nova Pazova

Tel.: +381 22 2150324
E-adresa: info@fanuc.rs
Web: www.fanuc.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.