Čak i ako niste kompjuterski virtuozi, barem ste jednom sedeli za laptopom ili ste posmatrali ljude kako koriste laptop u kafićima i na poslu. Mnogo sklopljenih sitnih delova, čine kompjuter prenosivim i funkcionalnim, što je zaista fascinantno. Međutim, da bi latop bio funkcionalan potrebno je napuniti ga, pomoću sopstvenog punjača.

 Prvi personalni računari pojavili su se davne 1971.godine. Kada su računari postali popularni, pomisao na mogućnost postojanja prenosivih računara, izazvala je pravu pomamu. Prvi najpoznatiji i najkorišćeniji model laptop računara ,,IBM N40” kreiran je 1994. godine. Sa pojavom Microsoft-ovog Windows operativnog sistema, ljudi su masovno počeli da koriste ove računare, i od tada ih koriste u sve većem broju.

  Laptop je napravljen od nekoliko pokretnih delova, kao što su hard disk i CD drive, koji stvaraju vibracije tokom izvršavanja zadataka za koje su napravljeni. Uz laptop dolazi i baterija, koju je neophodno puniti, kako biste uređaj mogli da koristite na mestima gde nema struje. Što se tiče punjača baterije kod laptop-a, mora da ste primetili jedan mali cilindar na kraju kabla za punjenje, iako ga verovatno niste doživeli kao nešto ozbiljno, on igra glavnu ulogu u pravilnom radu Vašeg laptop-a.

 Kao što smo već rekli, pokretni delovi laptopa, stvaraju vibracije i radio frekvencije. Ove radio frekvencije mogu ometati rad uređaja kao što je npr. Wi-Fi ruter u Vašoj kući. Iako kućište laptopa smanjuje te vibracije i sprečava ih da izazovu bilo kakve smetnje, kabl za punjenje kao nezaštićeni deo može da pomogne pri širenju tih smetnji. Kabl za punjenje ponaša se kao antena i emituje vibracije i radio frekvencije i prouzrokuje smetnje na najbližim uređajima.

 Njegova svrha je da zaustavi elektromagnetne smetnje (EMI). Ovo se dešava kada struja prolazi kroz kabl ili od šumova u AC-DC konvertoru. Svi elektronski uređaji proizvode EMI tokom rada. Na primer, ako povežete web kameru sa monitorom, kamera pravi te smetnje i onda nam monitor počinje da trepti. Ako se ove EMI ne regulišu, većina naših uređaja bila bi uništena za vrlo kratko vreme.

 Ovaj mali cilindar (feritni magnet ) je neka vrsta elektro prigušivača koji oslobađa struju visoke frekvencije i služi kao najmoćniji uređaj za smanjivanje šuma, tako što omogućuje da signal ide samo u jednom pravcu.

  Ovo je najjednostavniji i najjeftiniji način da sprečite druge elektronske uređaje da utiču na rad Vašeg laptopa, i obrnuto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.