naslovna_easyarm_vesti_elektronika_automatika.rs.jpgMikroElektronika je proširila svoju ponudu razvojnih sistema pločom EasyARM . Ovaj napredni razvojni sistem namenjen je Philips-ovim ARM kontrolerima. Sistem podržava 64- i 144- pinske mikrokontrolere. Sistem je moguće napajati eksterno ili preko USB-a. EasyARM podržava Character LCD i Graphic LCD displeje. Na sistemu je moguće isprobati većinu industrijskih potreba: temperaturne kontrolere, brojače, tajmere, itd.

  Na razvojnom sistemu se nalazi veliki broj korisnih stvari namenjenih razvoju projekata čiju osnovu čine ARM kontroleri. Ploča sadrži veoma brz USB 2.0 programator. Moguće je povezivanje sa PC tastaturom pomoću PS/2 konektora. Ploča poseduje i slot za memorijske MMC/SD kartice.

 

  Kontroler koji se programira se može sa okolinom povezivati pomoću USB porta ili dva RS-232 porta  pomoću kojih se vrši komunikacija sa PC računarom ili drugim uređajima. Tu je i JTAG konektor.

 

   Za simulaciju rada koristi se 96 LED i 96 tastera. Portovi kontrolera se mogu podešavati kao pull-up ili pull-down. Svi pinovi su povezani preko IDC10 konektora.
slika1_easyarm_vesti_elektronika_automatika.rs.jpg
   Grafički LCD (GLCD) omogućuje prikaz naprednijih poruka. Najčešće se sreću modeli sa rezolucijom od 128×64 tačaka. Standardni LCD je verovatno najčešće korićšena komponenta u industriji za prikaz podataka. Uobičajeno, LCD prikazuje dve linije od po 16 alfanumeričkih karaktera, veličine 5×7 piksela. Kada je u upotrebi LCD u 8-bitnom modu, konektor koji se deli sa GLCD-om je zauzet. Character LCD komunicira sa mikrokontrolerom preko 8-bitne magistrale podataka.
slika3_easyarm_vesti_elektronika_automatika.rs.jpg

  USB 2.0 programator na ploči je ARMprog. Dobija se USB programator koji ne koristi bootloader ili sličan način programiranja, tako da vam kompletna memorija čipa ostaje na raspolaganju. slika4_easyarm_vesti_elektronika_automatika.rs.jpg

  ARMprog programator se napaja preko USB porta Vašeg računara, tako da nema potrebe za dodatnim adapterom. Windows će automatski detektovati uređaj, čime je pojednostavljena instalacija drajvera. Ploča programatora je posebno projektovana za In-Circuit serijsko programiranje (ICSP).
  Uz razvojni sistem ide i prateći CD koji sadrži sve potrebne drajvere, softver za programiranje, šeme razvojnog sistema i detaljno uputstvo za upotrebu. Cena razvojnog sistema EasyARM je 126€, ali se može naći u kombinaciji sa još nekoliko pratećih elemenata što dalje diktira cenu, a to su:
  • MCU kartica sa LPC2148 MCU (64 pina) – 34€
  • MCU kartica sa LPC2214 MCU (144 pina) – 36€
  • 2×16 LCD i DS1820 temperaturni senzor – 10€
  • Grafički LCD, 128×64 tačaka [spec.]15€
  • Serijski Kabl – 1€

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.