naslovna_takmicenje_hard__soft_vesti_elektronika_automatika.rs.jpg
naslovna_takmicenje_hard__soft_vesti_elektronika_automatika.rs.jpgU okviru XV medjunarodnog simpozijuma Energetska elektronika Ee 2009, Društvo za energetsku elektroniku i Fakultet tehničkih nauka zajedno organizuju 5. medjunarodno takmičenje "Hardware & Software 2009". Takmičenje se održava u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka, od 26. do 30. oktobra 2009. godine. Takmičenje "Hardware & Software" postaje već tradicionalno takmičenje studenata elektrotehničkih fakulteta iz našeg okruženja.
 
 

  Tema ovogodišnjeg takmičenja je kontrola proizvodne linije – RECIKLIRKO (reciklaža i zaštita životne sredine). Ovaj zadatak treba da upozna takmičare sa potencijalnim problemima iz oblasti automatizacije kroz praktičnu realizaciju jednog proizvodnog procesa. Naglasak će biti na izdvajanju proizvoda radi reciklaže, jer je to danas jedan od najbitnijih procesa u automatizovanoj proizvodnji.
 
   Na takmičenju se koristi oprema koju je propisao organizator i koja će biti obezbedjena takmičarima. Tu spadaju:
– Procesorka jedinica: Razvojni sistem EasyARM sa mikrokontrolerom Philips LPC2148 i GLCD 64×128;
Aktuatori za pokretanje trake: jedan DC motor RB3;
Aktuatori za uklanjanje proizvoda sa trake: servo ili DC motor male snage
Čitač bar-koda: WEB kamera minimalne rezolucije 640×48;
Lokalna kontrola pokretne trake: PLC uređaj firme Omron za čije se programiranje koristi CX programer;
– Senzor za detekciju: infracrveni blizinski senzor SHARP 2DI20X F 88.
 
Komplet opreme za PLC se sastoji od: 
PLC: CP1LL14DT1-D ;
Tach: NQ3-TQ;
Kabl za povezivanje: NQ-CN222;
– Izvor napajanja: S8VE-06024F;
– Konvertor: CP1W-CIF01.

slika1_takmicenje_hard__soft_vesti_elektronika_automatika.rs.jpg  Konkretan zadatak takmičenja biće objavljen na dan otvaranja takmičenja, tj. 26. oktobra 2009. Prema propozicijama takmičenja svaka ekipa treba da se sastoji od 4 studenta i vođe. Vođa ekipe je profesor ili asistent sa matičnog fakulteta. Takmičenje je organizovano tako da svaka ekipa ima svoju laboratoriju i svoje radno mesto sa dva računara i svom potrebnom opremom i literaturom. Takmičenje traje pet dana, a odluku o pobedniku doneće žiri koji sačinjavaju 2 profesora različitih neutralnih fakulteta (koji učestvuju na konferenciji) i jedan stručnjak iz privrede. Rad žirija biće baziran na pravilniku takmičenja. Pobednika takmičenja očekuju vredne novčane nagrade.
 
Opširnije informacije o takmičenju "Hard & Soft 2009." možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji takmičenja ovde .
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.