naslovna zigbee_wireless_protokol_standarad _baza_znanja_automatika.rsZigBee je wireless tehnologija razvijena kao otvoreni globalni standard koji treba da odgovori na jedinstvene zahteve niske cene i male potrošnje energije bežičnih M2M mreža. ZigBee je baziran na IEEE 802.15.4 standardu personalnih računarskih mreža (PAN – Personal Area Network), a radi u nelicenciranim opsezima uključujući 2.4GHz, 900 MHz i 868 MHz.

 802.15.4 standad, na kom radi ZigBee, ratifikovan je 2003. godine od strane IEEE (Institute of Electronics and Electronics Engineers). Standard predstavlja radio protokol namenjen jeftinim uređajima, napajanim pomoću baterija. Uređaji mogu da komuniciraju u različitim topologijama mreže, a vek trajanja baterije može biti i po nekoliko godina.

ZigBee protokol su stvorile i ratifikovale kompanije, članice ZigBee alijanse (ZigBee Alliance). Preko 300 vodećih kompanija, vodećih u IT svetu čini čanstvo u ZigBee alijansi. Zig Bee protokol je dizajniran da na jednostavan način obezbedi bežični prenos podataka, koji odlikuje bezbedna i pouzdana arhitektura.

Protokol je konstruisan tako da komunicira kroz “neprijateljska” RF okruženja koja su uobičajena u komercijalnim i industrijskim aplikacijama. ZigBee karakteriše i:

  • Podrška za višestruke topologije mreža kao što su poin-to-point, point-to-multipoint i mesh mreže;
  • Nizak duty cycle – obezbeđuje dug vek baterije;
  • Malo kašnjenje;
  • DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum);
  • Do 65.000 čvorova na mreži;
  • 128-bitno AES šifrovanje, za bezbedan prenos podataka;
  • Izbegavanje sudara.

Ključna komponenta ZigBee protokola je mogućnost podržavanja mesh topologije (slika 1). U mesh topologiji, čvorovi su povezani sa drugim čvorovima, tako da višestruki putevi povezuju svaki čvor. Veza između čvorova se dinamički ažurira i optimizuje preko sofisticirane ugrađene mesh tabele za rutiranje. Mesh mreže su decentralizovane. Svaki čvor je u stanju da samostalno istražuje mrežu. Takođe, kada čvor napusti mrežu, mesh topologija omogućava čvorovima da rekonfigurišu putanje rutiranja na osnovu nove strukture mreže. Karakteristike mesh topologije i ad-hoc rutiranje obezbeđuju veću stabilnost prilikom promene uslova ili pojave određenih problema na pojedinim čvorovima.
slika zigbee_wireless_protokol_standarad _baza_znanja_automatika.rs

Slika 1. Šematski prikaz mesh topologije

 Postoje tri različita tipa ZigBee uređaja:

  • ZigBee koordinator – najsposobniji uređaj, koordinator predstavlja koren stabla mreže i uređaj koji služi za spajanje sa drugim mrežama. Svaka mreža ima samo jedan koordinator. On je u stanju da skladišti informacije o mreži.
  • ZigBee ruter;
  • ZigBee End Device – sadrži upravo onoliko funkcija koliko mu je dovoljno da komunicira sa matičnim čvorom (bilo koordinatorom ili ruterom). On omogućava da čvor “spava” i na taj način štedi bateriju. Zahteva najmanju količinu energije i stoga je i jeftiniji od koordinatora i rutera.

ZigBee omogućava široku primenu bežičnih mreža sa niskom cenom i malom potrošnjom energije. Pruža mogućnost rada godinama, pomoću jeftinih baterija, za nadgledanje i upravljanje aplikacijama. Smart energy/Smart grid, AMR (Automatic Meter Reading), upravljanje osvetljenjem, sistemima automatizacije u zgradama, praćenje stanja u rezervoarima, HVAC upravljanje, medicinski uređaji itd. su samo neka od mnogih mesta gde ZigBee postiže značajan uspeh.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.