panasonic_logo_baterije_solarni_paneli_elektronika_automatika.rs.jpg
panasonic_logo_baterije_solarni_paneli_elektronika_automatika.rs.jpgPanasonic je preuzeo kontrolu nad kompanijom Sanyo Electric posle prihvatanja njegove tenderske ponude za kupovinu njenih deonica, objavile su u četvrtak ove dve kompanije. Panasonic i Sanyo započeli su pregovore o kupovini pre više od godinu dana ali je antimonopolska zabrinutost nekoliko zemalja izazvala kašnjenja prvobitnog plana. Tenderska ponuda zaključena u sredu rezultirala je time da je Panasonic kupujući deonice po ceni od 131 jena stekao ekvivalent od 50,19% glasačkih prava u upravi kompanije Sanyo. 
 

  Količina kupljenih deonica premašila je minimum od 50,04% udela u kontroli kompanije koji je Panasonic sebi postavio kao cilj, tako da će ugovor o kupovini biti sklopljen.

panasonic_sanyo_baterije_japan_solarne_ploce_elektronika_automatika.rs.jpg

  Sanyove deonice su u četvrtak vredele 176 jena što znači da je Panasonic stekao kontrolu nad ovom kompanijom uz značajan popust. Cena od 131 jena dogovorena je krajem 2008. sa tri najveća deoničara kompanije Sanyo: Goldman Sachs Group, Sumitomo Mitsui Banking Corp. i Daiwa Securities SMBC, a porast vrednosti deonica znači da je još nekoliko deoničara pokušavalo da ih kupi. Panasonic će na kraju za svoj udeo platiti oko 404 milijarde jena (4,6 milijardi dolara).

  Panasonic je zainteresovan za Sanyo zbog toga što želi pristup njegovim tehnologijama za proizvodnju baterija i solarnih panela. Sanyo je inače najveći proizvođač baterija u Japanu.

 Izvor: PC World

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.