Detekotor curenja vode može nam uštedeti hiljade dinara, pa cak i desetinu. Ali, kako uopšte da SE zna, da li negde u našem domu curi voda?

 Jedan od načina jeste da očitamo vodomer, i ukoliko ima nepravilnosti pozovemo službu koja je zaduženja za održavanje vodovodne mreže tj. one kojima plaćamo. Zatim moramo proći i pregledati svaki deo kuće, kako bi fizički utvrdili gde curi voda, ali ukoliko nismo baš spretni sa cevima, velike su šanse da nećemo uspeti da pronađemo odakle voda zaista curi. Dok posle određenog vremena uspemo da ustanovimo kvar, problem koji je možda bio bezazlen, može znatno da se pogorša i napravi veliku štetu.

 Kako bi se sve ovo izbeglo, skrenućemo vam pažnju na neke od prednosti pametnog detektora curenja vode i kako vam automatizacija kuće može uštedeti novac.

 Činjenica jeste, da vam kao vlasniku kuće, jedan od najvećih neprijatelja može biti upravo voda. Može da uništi vaše dokumente, omiljene slike pa sve do samog temelja vašeg doma. Smart Home tehnologija omogućava pametnim detektorima curenja vode, ne samo da vas obaveštavaju putem sms-a ili e-pošte ukoliko postoji curenje, već takođe automatski isključuju vodu u kući, kako bi sprečili veću štetu.

Izabrali smo neke od najvećih prednosti ovog smart uređaja:

1. Integracija sa virtuelnim asistentima

 Ukoliko dođe do curenja vode, pali se alarmni sistem koji vas upozorava na to, gasi se voda u kući. Iako možda nije neophodno, postoji mogućnost da povežete senzore sa Google nalogom ili Alexa virtuelnim asistentom.

2. Obaveštenja

 Kada senzor detektuje vodu, alarm vam šalje obaveštenja o tome. Postoji mogućnost da sami podesite način stizanja obaveštenja. Neki uređaji imaju opciju da vas obaveštavaju o nepredviđenim katastrofama.

3. Napajanje

 Neki uređaji ovog tipa moraju konstantno biti uključeni u struju da bi radili, zato je samo mesto postavljanja senzora od ključne važnosti. Postoje i senzori koji rade na baterije, ali one se brzo troše i moraju se često menjati, a nekada bismo to smetnuli sa uma. Razvitkom novih tehnologija, razvijale su se i baterije za ove uređaje, koje mogu da traju čak i do deset godina.

 U daljem tekstu, izdvojili smo neke od najboljih pametnih uređaja za detekciju curenja vode:

1. Insteon senzor za curenje vode

 Ovaj senzor moguće je povezati sa Google nalogom i Alexa virtuelnim asistentom. Da bi nesmetano radio neophodno je posedovati Insteon hub. Sam uređaj je mali, bele boje i radi na baterije. Svakako će vam uštedeti hiljade i hiljade na puknutim cevima.

2. Samsung SmartThings senzor za curenje vode

 Ovaj uređaj koristi se i za kontrolu vlage u vašem domu. Veoma je pouzdan. Sličan je Insteon senzoru, povezuje se sa mobilnim telefonom, šalje obaveštenja putem sms poruke i e-pošte. Prati vlažnost vazduha, koji se kreće do njegovog hub-a. Uređaj može da se instalira bilo gde u kući.

3. Fibaro Z Wave Wireless senzor za curenje vode

 Ovo je bežični senzor za praćenje curenja vode pomoću temperature i nagiba. Takođe šalje obaveštenja na mobilnom telefonu, tabletu ili e-poštu ukoliko dođe do curenja. Ovo što je zanimljivo kod ovog proizvoda je što može da podešava osvetljenje, aktivira alarm ukoliko dođe do problema. Fibaro takođe radi uz svoj hub i aplikaciju, kao i prethodna dva uređaja, ali su opcije prilagođavanja beskonačne.

 Ovo su samo neki od primera, ali za koji god da se odlučite nećete pogrešiti ali i svakako uštedeti ako dođe do havarije.

3 KOMENTARA

  1. Da li možete da detektujete odakle dolazi vlaga-voda u prohodnoj terasi koja se nalazi iznad podruma. Podrum se nalazi jednom stranom naslonjen na zemlju. Na prohodnoj terasi se nalazi pločice, ispod pločica je termo izolacija a ispod termo izolacije dupla hidroizolacija urađena od condor-flexa. Voda curi odozgo i prolazi kroz plafon na mestu gde su kablovi trasirani za prohodnu terasu.S poštovanjem, Petar Stojanović 063328092

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.