Jeffrey Berns, kripto milioner, izneo je ideju o stvaranju pametnog grada temeljenog na blockchain tehnologiji usred američke pustinje u Nevadi. Ideja je pretvoriti 27 hiljada hektara na severu savezne države Nevade u grad budućnosti. Samo zemljište koštalo je oko 170 miliona dolara, a koliko će ukupno koštati podizanje jednog ovakvog grada nije poznato.

 Trenutno, ovo područje naziva se ”Innovation Park” a Jeffry Berns je tamo smestio predstavništvo svoje kompanije Blockchains, koja se bavi ulaganjima u Blockchain tehnologiju. Nije slučajno odabrao baš ovo područje za svoj poslovni poduhvat. U blizini se takođe nalaze neke od velikiih tehnoloških kompanija poput Google, Apple, Switch i Tesle.

 Ovaj grad će biti novi oblik poslovne i rezidencijalne zajednice. Sam grad bi zapravo trebao biti test poligon za razvoj blockchain tehnologije za korišćenje u urbanom okruženju.

 Innovation Park postaće pametni grad sa decentralizovanom blockchain infrastrukturom koja će biti u pozadini svih interakcija. Glavna prednost ovog modela jeste veća kontrola i sigurnost ličnih podataka. Stanovnici će moći da posluju, glasaju i čuvaju podatke u blockchainu, bez potrebe za uključivanje kompanija posrednika ili vlade u taj proces. Delotvornost, održivost, transparentnost i sigurnost neće biti kompromitovane, već garantovane.

 Pored blockchain tehnologije, u grad budućnosti planirano je da se ugradi i veštačka inteligencija, 3D štampanje kao i nanotehnologija, a gradom bi se kretala autonomna  i električna vozila. Sva energija za potrebe grada, koristila bi se isključivo iz obnovljivih izvora poput solarne, vetrene energije, a stanovnici bi reciklirali i vodu.

 Innovation Park nije jedini pametni grad koji treba da se izgradi u SAD. Bill Gates takođe planira da gradi svoju verziju pametnog grada u pustinji u Arizoni, a već je dobro poznata ideja Google-a da od Toronta napravi pametan grad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.