naslovna_abb_logo_automatika.rs.jpg

naslovna_abb_logo_automatika.rs.jpg

ABB  će instalirati svoj toplotni sistem i sistem proizvodnje električne energije  u Holcim-u, švajcarskoj fabrici cementa u Untervaz-u (Švajcarska). ABB-ovo rešenje temelji se na ORC(Organic Rankine Cycle) tehnologiji koja omogućava pretvaranje toplote izduvnih gasova u čistu struju. Zahvaljujući ponovnom korišćenju izgubljene toplote kao pokretačke energije, fosilna energija nije potrebna za pokretanje elektrane. Kao posledica toga, rad holcimskog Untervaz-a će biti u mogućnosti da značajno smanji energetske troškove i rad postrojenja učini efikasnijim.
 

Ugovor obuhvata inžinjering, projektovanje, isporuku, montažu i puštanje u rad, kompletan ključ u ruke paket, koji se sastoji od svih komponenti elektrane, kao što su turbina, generator i izmenjivač toplote. ABB zna kako da u potpunosti integriše pogon za proizvodnju energije u celokupan proces proizvodnje cementa, uključujući i snabdevanje električnom energijom  i potpunu kontrolu sistema. Očekuje se da će sistem biti u funkciji krajem 2011.godine.
Markus Hepberger, menadžer postrojenja Holcim Untervaz, kaže: „ABB-ov toplotni sistem omogućiće nam da proizvedemo 10.5 GWh električne energije godišnje. To odgovara potražnji za energijom od oko 2000 domanćinstava u Švajcarskoj.“  
Buduća zamena postojećeg fabričkog hladnjaka povećaće proizvodnju do 50%. Onda će fabrici biti potrebno 20%  manje električne energije za rad i nastaviće da povećava svoju produktivnost.
Proizvodnja cementa obično ima ogromnu potražnju za energijom. Peći za spaljivanje klinkera zahtevaju temperature do 1500° C. Uprkos činjenici da  moderna fabrika ponovo koristi većinu izduvne toplote procesa za sušenje materijala, značajna količina gasova niskih temperatura se izbacuje kroz dimnjak. ABB-ovo toplotno rešenje je novi integrisani sistem za efikasno korišćenje toplote niskotemperaturnih otpada u industrijskim pogonima. Otpadni vazduh  ili  gasovi iz dimnjaka sa temperaturama od samo 150°C  mogu biti ekonomično iskorišćeni za generisanje snage od 500kW do dvocifrenih MW.
Vlasnici postrojenja koristeći ABB toplotni sistem imaće koristi od nižih troškova rada zahvaljujući, CO2 besplatnom izvoru energije koji se generiše na licu mesta, što ih čini manje zavisnim od mogućeg rasta cena energenata. Krajnji korisnici će imati koristi od nižih kapitalnih troškova korišćenjem standardnih komponenti koje su instalirane brzo i efikasno od strane ABB-ovih timova za planiranje projekta i njegovo izvršenje.
ABB  je lider  u tehnologijama energije i automatike koje omogućavaju mušterijama preduzeća i industrije da poboljšaju svoje performanse, istovremeno smanjujući uticaj na životnu sredinu. ABB Group  kompanija posluje u oko 100 zemalja i zapošljava oko 117000 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.