scada-automatizacija scada sistemi plc omron festo siemens automatika.rs
scada-automatizacija scada sistemi plc omron festo siemens automatika.rsSavremene SCADA tehnologije pored ispunjavanja zahteva funkcionalnosti i bezbednosti poboljšavaju performanse sistema upravljanja na daljinu. U početku SCADA sistemi su bili razvijani i korišćeni za lokalnu uputrebu i uglavnom su bili stacionirani pored glavnog kontrolnog sistema. Umrežavanje je bilo ograničeno, daleko od koncepta otvorenih sistema kojima se može pristupiti sa bilo koje tačke.

 Mnogo toga se promenilo od prvih dana razvoja SCADA aplikacija, pa su sada ovi sistemi obično povezani na mrežu u okviru postrojenja ili fabrike. To ne samo da omogućava pristup aplikaciji sa daljine, već i smanjuje potreban broj osoblja za održavanje i rukovanje ovakvim sistemima. Savremeni umreženi SCADA sistemi nude mnogo prednosti u odnosu na konvencionalne, pre svega u pogledu funkcionalnosti, brzine i niske cene daljinskog pristupa. Web-based SCADA je podigla ovu priču na još viši nivo, što omogućava pristup aplikaciji sa bilo koje lokacije putem interneta.

 Danas, savremene SCADA aplikacije obezbeđuju lokalnu kontrolu i akviziciju, uz mogućnost globalnog pristupa, dajući operaterima ključne informacije kada i gde je to potrebno. Sastoje se od značajnih alatki, kao što su alarmi, različiti tipovi vizuelizacija u zavisnosti od sistema, različite izveštaje koji prate istoriju rada sistema, dodeljivanje prioriteta operatorima nad različitim operacijama i još mnogo toga.

 U slučajevima korišćenja embedded ili industrijskih računara za kontrolu sistema, obično se na istom računaru realizuje i SCADA sistem, a taj računar se koristi i kao pristupna tačka za daljinsku komunikaciju. Komunikacija se može ostvariti internom mrežom kao i putem interneta uz sigurnosna ograničenja i dodeljivanje prioriteta određenim tačkama pristupa. Sigurnost pristupa se može povećati na različite načine, od korišćenja samo internih mreža do šifrovanja podataka (SSL-RC6 standard).

 Neki SCADA sistemi omogućavaju da se sve aplikacije, licence i podaci čuvaju na lokalnom serveru. Ovo pojednostavljuje implementaciju, smanjuje potrebu za dodatnim sigurnosnim sistemima i olakšava razvoj aplikacija koje zahtevaju prikaz vizuelizacije na više monitora ili na više računara.

Web SCADA aplikacije

Za daljinski pristup sistema za kontrolu i akviziciju podataka, internet je često veoma efikasno i jeftino rešenje, sa prihvatljivim performansama u velikom broju slučajeva. Jedan od primera komunikacione strukture prikazan je na slici br.1 .

control engineering scada automatika.rsSlika br.1 Struktura Web SCADA sistema
 SCADA sistem baziran na Web-u omogućava korisnicima pristup preko web browser-a sa bilo kog računara ili drugog uređaja povezanog na internet. I u ovom slučaju se realizuju sigurnosni sistemi, prioriteti pristupa i sl. Prednosti ovakvog sistema su:

  • Izuzetna fleksibilnost za udaljene korisnike
  • Smanjenje troškova komunikacione infrastructure
  • Ne zahteva poseban softver na klijentskoj strani
  • Jednostavnost korišćenja preko svima poznatih web pretraživača

 Pri izboru SCADA softverskog paketa važno je imati mogućnost kreiranja odgovarajuće vizuelizacije bezbedne za korišćenje, sa mogućnošću web pristupa bez potrebe za dodatnim aplikacijama uz korišćenje istog razvojnog okruženja. Naravno sveobuhvatan SCADA sistem obuhvata i mnoge druge servise, pa se u zavisnosti od potrebe klijent odlučuje za najoptimalnije rešenje.

Mobilni klijenti

Mobilni klijenti se odnose na klijente koji koriste SCADA sistem baziran na Web-u, a pristupaju mu pametnim telefonima ili tablet uređajima. Prednosti ovakvih klijenata su:

  • Korisnik nije vezan za fiksnu lokaciju
  • Najniže cene hardvera
  • Korisnici koriste univerzalne lične uređaje
  • Aplikacije omogućavaju brzu konekciju i dvosmeran pristup

 Komunikacioni troškovi kod ovih klijenata su manji, jer su mnogi mrežni provajderi jeftiniji od internet provajdera, hardver je jeftiniji zbog svoje univerzalnosti i široke primene i većina ljudi danas već poseduju uređaje dovoljno napredne za ovu primenu.

 Pristup sistemu sa udaljenih mesta može se ograničiti. Može se ostaviti samo mogućnost čitanja relevantnih podataka ili se može omogućiti ograničen pristup samoj kontroli. U slučajevima mobilnih korisnika vizuelizacija se mora optimizovati za manje ekrane kako bi bila preglednija i brža.

Pretraživači ili aplikacije?

 Ako je korisnicima potrebno prikazati mnogo različitih stranica sa kompleksnim sadržajima, aplikacije su često bolje rešenje od web pretraživača zbog brzine rada i svoje specifičnosti. Mnogi HMI/SCADA softverski sistemi već obezbeđuju dodatne aplikacije za mobilne uređaje.

Poboljšanje bezbednosti

 Bezbednost SCADA sistema je od najvećeg značaja. Posebno je izražena potreba bezbednosti kod udaljenih sistema. U ovakvim slučajevima koriste se standardne zaštite: hardverska, softverska, šifrovane virtuelne privatne mreže i sl. Svaka mreža, bez obzira na način pristupa, je ranjiva na napade, ukoliko se pravilno ne zaštiti. Mnoge kompanije koriste virtualne privatne mreže (VPN) kako bi zaštitile komunikaciju. VPN uspostavlja zaštićen tunel kroz internet ili drugu komunikacionu mrežu kako bi zaštitio podatke od neovlašćenog pristupa. Savremeni SCADA softverski sistemi nude zaštite na visokom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.