SBAN-FundraiseIT-conference-April 2013 it konferencija srbija automatika.rs
SBAN-FundraiseIT-conference-April 2013 it konferencija srbija automatika.rsTokom dva dana, 18. i 19. aprila u Privrednoj Komori Srbije, u Beogradu, Autsorsing Centar Srbije i Mreža Poslovnih Anđela Srbije organizovali su još jednom tradicionalni internacionalni događaj, FundraiseIT konferenciju i B2B sastanke. Događaju je prisustvovalo blizu 200 predstavnika IT kompanija od čega 45 kompanija iz inostranstva iz ukupno 26 zemalja, a gosti su bili i poznati investitori i poslovni anđeli iz Silikonske doline i zapadne Evrope.

Koncept događaja je osmišljen tako da omogući domaćim preduzetnicima i investitorima direktan kontakt sa serijskim investitorima i predstavnicima VC fondova iz USA i zapadne Evrope ali takođe i promocija IT tržišta Srbije i dati mogućnost domaćim IT kompanijama da u direktnim sastancima pronađu potencijalne klijente i partnere u inostranstvu. 

 Andrije Bednarika, direktor Mreže Poslovnih Anđela Srbije i menadžer projekta Autsorsing Centra Srbije ističe da je reč o još jednoj uspešnoj akciji koja je izazvala veliko interesovanje, a za koju se nada da će rezultirati novim partnerstvima i poslovnim aranžmanima za kompanije učesnice kao i podizanje svesti u našem društvu o modelima investiranja u kompanije u ranim fazama razvoja. „Naš cilj će biti ostvaren tek kada vidimo upravo te ljude iz publike na nekoj od naših sledećih SBAN investicionih večeri kako prezentuju svoj novi projekat ili sede među investitorima“ kaže Andrija Bednarik.

 Cilj je bio i da se na jednom mestu okupe preduzetnici i investitori, iz Silikonske doline i zapadne Evrope, kako bi se ispromovisali novi trendovi i modeli investiranja Poslovnih Anđela i Venture Capital fondova. Takođe, preduzetnici su imali priliku da dođu do direktnog kontakta sa investitorima, što je rezultiralo da preduzetnici steknu jasniju sliku kako da najbrže ostvare svoj put od ideje preko investiranja, do akvizicije i izlaska na berzu. Prisustvom na FundraiseIT konferenciji, domaći investitori su mogli da saznaju više o trendovima u investiranju na razvijenijim VC tržištima kako bi iskoristili mogućnosti za investiranje koja se trenutno pojavljuju na našem tržištu.

 Tokom PartnerIT B2B matchmaking događaja učesnici su imali priliku da se u direktnim sastancima susretnu sa potencijalnim klijentima i partnerima iz inostranstva u cilju prezentovanja potencijala svojih kompanija pred predstavnicima firmi iz zemalja regiona, EU ali i sa drugih kontinenata.

122 FundraiseIT konferencija it konferencija automatika.rs

 Posle ovog dinamičnog B2B dela, drugog dana na FundraiseIT konferenciji učešće su uzeli dobro poznati poslovni anđeli i serijski investitori iz Silikonske doline i zapadne Evrope prenoseći svoje iskustvo i znanje publici i ostalim učesnicima na konferenciji. U živim diskusijama, blizu 200 učesnika, imali su priliku da čuju interesantna lična iskustva serijskih investitora i predstavnika VC fondova kao i detaljnije informacije o različitim modelima ulaganja i mogućnostima investiranja Poslovnih Anđela.

 Svojim obraćanjem konferenciju su uveličali poznati investitori kao što su: Brad Feld (serijski investitor, osnivač TechStars i Foundry Group, investirao u preko 400 kompanija), Samuli Sirén (K- New Media GmbH & CO, poslovni anđeo i mentor u ICT sektoru, osnivač Finfortec, Ondango, Pixray), Igor Shoifot (Serijski investitor: NetworkedBlogs, PeekYou, Wanelo, Favim…), Paulo Andrez (Poslovni Anđeo i predsednik Evropske Mreže Poslovnih Anđela, čan borda IPO, Novabase SGPS), Roman Kikta (VC, serijski investitor i autor, osnivač Mobility Ventures, Genesis Campus Funds, E-life, SpeedLink Communications…) i Amer Mohammed (osnivač Healthy Heroes). Između ostalog izlagači su predstavili svoja uspešna i ne baš toliko uspešna iskustva i dali vredne savete o tome kako ostvariti uspeh u preduzetništvu.

 Ceo program je završen sa tradicionalnom SBAN investicionom večeri, u organizaciji SBAN kluba, gde su 
predstavnici 7 odabranih startup kompanija iz Srbije i 2 kompanije iz Švedske dobili priliku da predstave svoje projekte pred domaćim i stranim potencijalnim investitorima, članovima i partnerima Mreže Poslovnih Anđela Srbije.

23 FundraiseIT konferencija it konferencija automatika.rs

 Održavanje FundraiseIT konferencije je podržano od strane Nemačke organizacije za tehničku saradnju – GIZ, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju – SECO, kompanije Microsoft i drugih partnera dok je Evropska Komisija u okviru projekta Autsorsing Centra Srbija obezbedila finansijsku podršku za organizaciju PartnerIT B2B sastanaka.


O organizatorima:

2 FundraiseIT konferencija it konferencija automatika.rsAutsorsing Centar Srbije – OCS je online platforma koja grupiše izvozno orjentisane srpske IT kompanije sa glavnim ciljem da poveća njihovu konkurentnost i vidljivost na stranim tržištima. OCS platforma omogućava stranim kompanijama da na jednostavan i siguran način pronađu i započnu saradnju sa najadekvatnijim pružaocima IT usluga iz Srbije. OCS predstavlja sistem za umrežavanje domaćih IT kompanija i njihovo zajedničko predstavljanje potencijalnim partnerima i klijentima u inostranstvu, omogućava deljenje resursa među kompanijama na raznim komercijalnim, R&D i EU projektima i tenderima sa većim ili drugačijim HR zahtevima nego što je pojedinačna kompanija u mogućnosti sama da pokrije. OCS takođe omogućava dostupnost nove radne snage kao i pristup bazi CV-jeva mladih stručnjaka različitog profila. Zajedno sa svojim partnerima, Autsorsing Centar Srbije organizuje treninge na teme koje su od najvećeg interesa za predstavnike domaćih IT kompanija. OCS, takođe, promoviše i distribuira informacije o različitim načinima za finansiranje IT projekata, subvencijama, konkursima i pozivima za apliciranje na projekte Evropske komisije i različitih finansijskih institucija i donatora. Više detalja kao i mogućnost besplatnog učlanjenja možete naći na: http://www.ocs.rs .

1 FundraiseIT konferencija it konferencija automatika.rsMreža Poslovnih Anđela Srbije – SBAN je prva organizacija ovog tipa u Srbiji koja ima za svoj osnovni cilj da spoji poslovne ljude koji žele da investiraju u nove projekte i preduzetnike sa željom, razvijenim poslovnim planom i sposobnim timom da realizuju svoju ideju. Misija organizacije SBAN je da omogućimo najbrži, najefikasniji i najlakši put od poslovne ideje do kapitala potrebnog za njenu realizaciju, odnosno od preduzetnika do investitora. Poslovni Anđeli su fizička ili pravna lica koja individualno ili kroz vid udruživanja ulažu svoj kaptial, znanje i poslovne kontakte u razvoj preduzeća u ranim fazama razvoja sa potencijalom za brz rast. Pored kapitala, Poslovni Anđeli novoj kompaniji u koju investiraju ustupaju i svoje lično iskustvo, veštine i kontakte. Osnovni ciljevi Mreže Poslovnih Anđela Srbije su: Pružanje ažurnih informacija investitorima o visokokvalitetnim poslovnim dejama i start-up kompanijama, Podrška razvoju investiranja u start-up kompanije i inovativne kompanije u Srbiji i regionu, Edukacija kako preduzetnika tako i investitora o svim izazovima i modelima investiranja u preduzeća u ranim fazama razvoja, Stvaranje prilika za finansiranje i dalji razvoj malih i srednjih preduzeća, Podrška razvoju inovativnih poslovnih rešenja i preduzetničke kulture u Srbiji. Više detalja kao i mogućnost besplatnog učlanjenja možete naći na: http://www.sban.eu .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.