festo sajam-voda prerada vode za pice pneumatika automatika.rs
festo sajam-voda prerada vode za pice pneumatika automatika.rsU periodu od 06. – 08.novembra 2012. godine biće održan ćetvrti po redu međunarodni naučno-stručni skup o vodi – Sajam voda 2012. Sajam se održava u Belexpocentru na adresi: Španskih boraca 74a, Novi Beograd, Srbija. Kompanija Festo Vam oomogućuje da se upoznate sa savremenim sistemima za automatizaciju postrojenja za preradu voda.

 U današnje vreme, gotovo 90 procenata svetske populacije koristi čistu vodu za piće. Marta 2012. godine Ujedinjene Nacije objavile su da su ovim rezultatom ostvarile jedan od svojih najvažnijih ciljeva. Ipak, prema nedavnim izveštajima, oko 884 miliona ljudi i dalje nema pristup čistoj vodi za piće. Kao rezultat povećanja broja stanovnika na planeti i kontinuiranog ekonomskog razvoja, svetske potrebe za pijaćom vodom, iz godine u godinu, značajno rastu.

 Kako se tačno odvija proces prerade vode za piće i koja rešenja nude savremeni sistemi za automatizaciju u pogledu ekonomičnosti, efikasnosti i pouzdanosti,  saznaćemo na primeru jednog tipičnog postrojenja za preradu pijaće vode.

festo sajam-voda prerada vode za pice  automatika.rs

Put vode

 Voda iz prirodnih izvora i reka, podzemnim cevovodima se dovodi do postrojenja za preradu. Kvalitet sirovih voda značajno varira i zavisi od mesta sa kojeg voda dolazi. U fabrikama za preradu, voda se tretira u nekoliko faza od kojih je najznačajnija faza filtracije vode.

Tehnologija filtriranja

 U savremenim fabrikama za preradu vode, sirova voda se provodi kroz takozvane bazene za filtraciju.  Svaki od bazena , zavisno od namene, sadrži  pesak, šljunak ili aktivni ugalj i ponaša se slično filter papiru u aparatu za filter kafu. Dok sirova voda protiče kroz materijal za filtraciju, neželjena jedinjenja i čestice ostaju zarobljene u filteru. Protok sirove i filtrirane vode kontrolišu procesni ventil čiji je rad automatizovan pneumatskim pogonima.

Proces povratnog ispiranja

 Vremenom, sve više i više ostataka filtracije se taloži u filtere što smanjuje protok sirove vode a time opada produktivnost postrojenja. Iz tog razloga filteri se moraju redovno čistiti i održavati.  Pomoću računarski upravljanih sistema za kontrolu (PLC), kontinuirano se nadgleda proces povratnog ispiranja. Ovaj proces podrazumeva uduvavanje vazduha i vode sa donje strane filtera u suprotnom smeru od smera kojim se sirova voda uvodi kroz filter. Ostaci filtracije se na ovaj način izduvavaju i zajedno sa vodom za ispiranje prelivaju preko ivice filtracionog bazena. U slučajevima kada je nivo zaprljanosti sirove vode visok, proces povratnog ispiranja se mora obavljati nekoliko puta nedeljno.

 Kako je zbog ispiranja filtera neophodno zaustaviti proces prerade vode, od izuzetne je važnosti automatizovati  proces filtracije i proces povratnog ispiranja, jer se na taj način ostvaruje velika ušteda u vremenu,  utrošenoj energiji i resursima.

 Za više informacija pogledajte sledeći link: Festo – Partner u automatizaciji postrojenja za preradu vode za piće

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.