naslovi indikator_dolaznih_poziva_za_mobilni_telefon_elektronika_projekti_automatika.rs
naslovi indikator_dolaznih_poziva_za_mobilni_telefon_elektronika_projekti_automatika.rsOvo kolo služi da vas upozori da vam zvoni telefon kada vi to ne vidite ili ne čujete. Uređaj će dati vizuelnu identifikaciju, ako je postavljen blizu mobilnog telefona, čak iako je zvono mobilnog telefona deaktivirano. Uređaj je potpuno prenosiv, pošto se napaja iz sopstvenog izvora. Jednostavno se može izraditi i u kućnim uslovima.

 

 Šema uređaja prikazana je na slici 1. Kada se na mobilnom telefonu prihvati dolazni poziv, transmiter unutar njega postaje aktivan. Frekvencija rada transmitera je oko 900 MHz. Kalem L1 indukcijom “skuplja” date oscilacije i provodi ih do baze tranzistora Q1. Ovo čini tranzistor aktivnim. Kada tranzistor provede, pin 2 integrisanog kola IC1 (NE555), se aktivira, što dalje ima za posledicu blinkanje LE diode povezane na pin 3 kola NE555. Blinkanje LE diode služi kao identifikacija dolaznog poziva.
shema indikator_dolaznih_poziva_za_mobilni_telefon_elektronika_projekti_automatika.rs
Slika 1. Električna šema uređaja.
 
 Kalem L1 može biti napravljen pravljenjem 150 zavojaka emajlirane bakarne žice (SWG 36), na plastičnom kalupu prečnika 5mm. Takođe, ako je dostupno, možete kupiti i gotovu zavojnicu od 10 μH. Uređaj se napaja baterijom od 6 V. Kondenzatori C1 i C3 moraju biti poliesterski dok kondenzator C2 treba biti deklarisan na 10 V.
 
 PCB i električnu šemu izrađenu u Eaglu možete preuzeti ovde.
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.