naslovna alarm_aktiviran_dodirom_tajmer_ne555_elektronika_automatika.rs
naslovna alarm_aktiviran_dodirom_tajmer_ne555_elektronika_automatika.rsU ovom projektu videćemo kako se može napraviti jednostavan alarmni sistem koji reaguje na dodir. Osnovu uređaja čini digitalni tajmer NE555. Uređaj ima dvostruko napajanje: može se napajati naizmeničnom strujom ili jednosmernom (iz baterije). Ovakav uređaj je veoma jednostavan za izradu u kućnim uslovima, a kako nema napona iz gradske mreže (230V), pogodan je za početnike.

 Kolo se aktivira dodirivanjem bilo kog metalnog dela koji je povezan sa uređajem (na slici 1 to je deo označen kao “Touch Plate”). Na izlazu uređaja nalazi se relej pa pomoću njega možete pokretati bilo koji drugi izvršni organ (to čak ne mora biti ni sirena alarma niti svetlo za uzbunu). Električna šema data je na slici 1.

slika1 alarm_aktiviran_dodirom_tajmer_ne555_elektronika_automatika.rs
Slika 1. Električna šema uređaja.
 Drugi relej koji se može videti na šemi služi za automatsko menjanje izvora napajanje. Kada je dostupno naizmenično napajanje uređaj se napaja odatle, bez obzira na bateriju. Kada nema naizmeničnog napajanja, relej menja stanje i uređaj se napaja iz baterije. Uređaj se može koristiti bilo gde: na metalnim ulaznim vratima, metalnoj kapiji, u vozilu itd.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.