naslovna_projekti_tragac_kabla__shema_elektronika_razvodni_ormari-automatika.rs.jpg
naslovna_projekti_tragac_kabla__shema_elektronika_razvodni_ormari-automatika.rs.jpgOvaj uređaj će vam pomoći da pratite kablove u zidu do dubine od čak 15 cm, ili da iz hrpe kablova izdvojite onaj koji tražite. Recimo kada se u razvodnom ormanu nalazi nekoliko desetina kablova s ovim uređajem bez problema možete pronaći onaj koji tražite. Sastoji se od dva dela: predajnika i prijemnika. Koristi se na način da predajnik spojite na početak kabla koji želite pratiti, on pušta u kabl lako raspoznatljiv signal koji dalje pratite prijemnikom.
 

Prijemnik
 
  Na slici br. 1 prikazana je šema prijemnika. Šema je kao što vidite dosta jednostavna i sastoji se od svega par bitnih delova:
  • Antena je napravljena od obične izolirane žice dužine 7cm, idealna dužina bila bi 10cm,  ali zbog dimenzija kutije i cevi u koju je postavljena antena nisam mogao postići veću dužinu. Plastična cev na slici br.1 je odsečena od WiFi antene koja dolazi uz većinu današnjih WLAN kartica
  • High pass filtra (C1, R2)
  • Pojačala (IC1) i izlaznog stepena (T1)
  • Zvučnika visoke impedanse od 220R, koji se može naći u telefonskim slušalicama. Zbog prevelikih dimenzija zamenio sam ga s manjim impedanse 110R koji je izvađen iz starog Panasonic bežičnog telefona. Pokazalo se da radi jednako dobro kao i prvi.
  projekti_tragac_kabla__shema_prijemnika_elektronika_razvodni_ormari_automatika.rs.gif
Slika br.1 Šema prijemnika.
 
  Potenciometar P1 služi za podešavanje pojačanja uređaja. Sa slika se može primetiti da je "masa" uređaja spojena s metalnim delom prekidača. Razlog tome je što uređaj puno bolje radi kada rukom dodirnete masu. U mom slučaju prekidač je na dobrom položaju koji je lako dostupan tokom korišćenja tragača.
 
 
Predajnik
 
  Kao što vidite na šemi predajnika (slika br.2) je korišćen dobro poznati timer 555, samo dupli, tj. dva kola u jednom kućištu oznake 556. Drugi timer se koristi za modulaciju signala koji generiše prvi. Izlazna frekvencija kontinuirano varira između 2100Hz i 2200Hz. Signal je lako raspoznatljiv i definitivno ga nećete zameniti s nekim drugim signalom koji je možda prisutan. Izlaz je izveden preko otpornika R6 i kratkog komadića žice koji se ponaša kao antena, drugim krajem je spojen na RJ11 i RJ45 priključnice na kutiji.
projekti_tragac_kabla__shema_predajnika_elektronika_razvodni_ormari_automatika.rs.gif 
Slika br.2 Šema predajnika.
 
 
Napomena:  Uređaj je predviđen za upotrebu na kablovima u beznaponskom stanju!
 
Na sledećim linkovima možete pogledati snimka uređaja u radu:
 
Izvor:  ETP – Elektrotehnički portal

                        www.elteh.net
 

{gallery}projekti/tragac/tra_kabl{/gallery}

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.