naslovna eurobot 2012 eurobot srbija automatika.rs
naslovna eurobot 2012 eurobot srbija automatika.rsOvogodišnje Nacionalno prvenstvo u robotici održava se u subotu, 21. aprila u bioskopskoj sali na Spens-u. Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 13 ekipa iz Srbije i inostranstva. Na našem ovogodišnjem Nacionalnom kupu 10 ekipa je iz Srbije a kao gosti učestvuju tri ekipe iz Francuske. Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama po zadatku koji formuliše sudijski komitet EUROBOT-a.

 Na ovogodišnjem takmičenju roboti imaju ulogu pirata. Njihov zadatak je da sakupe što više blaga koje se nalazi na takmičarskom stolu: CD-ova koji predstavljaju novčiće (zlatnike) ili zlatnih poluga koje su napravljene od drveta i obojene žutom bojom. Pored toga, postoje i boce sa porukama i mape sa blagom. Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90s sakupi više blaga i time osvoji veći broj poena. Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije.
 
eurobot srbija 2012 robotika vesti automatika.rs

 EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji. Takmišenje je 2010-te godine bilo održano u Švajcarskoj u mestu Rapperswil, 2011-te godine je održano u Rusiji u mestu Astrahan, a naredno, ove godine će biti održano u Francuskoj u mestu La Frerte Bernard. Mi smo na EUROBOT takmičenju učestvovali već 11 puta i uvek imali zapažen uspeh (2003. godine smo osvojili 5-to mesto u Evropi, dok su 2006-te godine naše tri ekipe zauzele 3-će, 6-to i 11-to mesto, što nas svrstava u red veoma uspešnih zemalja). Svake godine neka od naših ekipa uđe među prvih 10.

 U subotu, 21.aprila takmičenje počinje kvalifinacionim mečevima od 10 časova, dok zvanični deo(polufinale) počinje u 13 časova. Ulaz je slobodan.
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.