nao-next-gen-robot robotika automatika.rsMichael Jackson svakog dana dobija veliki broj fanova, ali i svojih naslednika. Jedan od njih je mali robot NAO, koji je već poznat po svojim plesnim tačkama. Aldebaran Robotics je francuska kompanija specijalizovana za razvoj veštačke inteligencije. Nao robot ima mogućnost da šeta, igra karte, da prati okolinu gde se nalazi pa i da komunicira, što nam daje za pravo da kažemo da ima neograničene mogućnosti. Glavna vrlina ovog robota je ples, pa je lako savladao breakdance, ali još mu nedostaje moonwalk.

 Robot je težak 4.3kg i visine je 58cm. Baterije kojima se vrši napajanje senzora, kamera, elektronike mogu da izdrže do 90 minuta. Robota je moguće povezati preko wifi ili etherneta, u sebi ima procesor Intel Atom 1.6GHz i Linux OS, a još je kompaktabilan sa Windows i MAC operativnim sistemima. Viziju podržavaju dve HD kamere, a programiranje je moguće sa C++, Python, Java, MATLAB, Urbi, C, .Net programskim jezicima.
 Nao robot je dostupan u nekoliko vezija, koje karakterišu stepeni slobode. Trenutno su dostupni sa 14, 21 i 25 stepena slobode. Jedina mana ovih robota je cena koja iznosi nešto više od 12 hiljade evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.