neverovatne instalacije solarnih panela sirom sveta automatika.rs
neverovatne instalacije solarnih panela sirom sveta automatika.rsKako se menjaju ekološki standardi,  dat je veći naglasak  solarnoj energiji u urbanom razvoju, međutim, jedan od nastalih problema jeste kako učiniti da solarni paneli izgledaju lepo. Umesto bezbednih predstavljanja sa džinovskim pločama ravnih panela, ove svetski poznate zgrade pokazuju svoje kreativne inspiracije prilikom instalacije solarnih panela.
 

 London City Hall

London-City-Hall automatika.rs
 Dizajnirane da neprimetno upotpune estetska svetlucava stakla London City Hall-a, konveksne kape na vrhu krova zgrade se sastoje od 617 solarnih panela. To, naravno, ima za cilj da obezbedi energiju za deo City Hall-a, mada efikasnost ovog solarnog krova je bila u jednom trenutku tačka žestoke rasprave. London City Hall  uključuje nekoliko drugih funkcija za uštedu energije. Njegov nagib pruža prirodnu senku za niže nivoe u zgradi, smanjujući potrebu za klimatizacijom. Ventilacija je takođe omogućena prozorima koji mogu biti otvoreni u čitavom City Hall-u.
 

Kaohsiung World Games Stadium

 Bio je potpuno strateški izbor da se napravi solarni stadion za Svetske igre u južnom gradu Tajvana, Kaohsiung, 2009.god. Grad ima preko 2000 sati sunca godišnje i kao jedno od najsunčanijih mesta u Tajvanu, pa je imalo smisla  za stadion takvog kapaciteta, da se iskoristi svačiji omiljeni izvor energije. Ukupno 55.000 sedišta stadiona je uklopljeno sa nagoveštajem svakog solarnog panela, kao poseban podeok na krivudavom kalemu.
Kaohsiung-Stadium automatika.rs

Al – Wakrah Stadium

Al-Wakrah-Stadium automatika.rs Iako se možda činilo za neke kao zapanjujuća odluka da će 2022. Svetsko prvenstvo u fudbalu biti upriličeno od strane ultra modernog ali vrelog Katara, ovo predstavlja zemlju sa izazovom svetske klase da postavi nove standarde u  zelenoj arhitekturi. Izvirujući preko Persijskog zaliva, zapadno preko voda iz Dubaia, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kataru ne nedostaje (besplatnog) sunca, što čini  solarnu energiju prirodnim prioritetom nad drugim izvorima energije. Al Wakrah stadion je katarska šljašteća interpretacija solarne klimatizacije i organskih vlaknastih struktura. Solarna energija koja će biti generisana od strane Al-Wakrah stadiona je takođe planirana da se spoji u veću energetsku mrežu kako bi mogla energija da se distribuira negde drugo kada stadion nije u upotrebi. 

Portland Waterfront Storage Facility

portland city storage automatika.rs Ako ste mislili da ove dve uglađene kule obećavaju luksuzne stanove za bogate stanovnike Portlanda, razmislite ponovo. Ovi objekti na samoj obali sa nenadmašnim izgledom kuće nisu u posedu  bogatih profesionalaca, već su  sami po sebi profesionalna zbrka. Iako to može biti  izrečeni znak da naši materijalni objekti trebaju takav besprekoran tretman, takođe je prilično inspirativno videti solarnu energiju integrisanu u prelepim zgradama koje obavljaju više stvari odjednom uključujući prikupljanje kišnice.
 
 
 

Odeillo Solar Furnace

 Dok svetski poznata solarna peć Odeillo-a, u Francuskoj, zapravo i nije krov od solarnih panela, već kreativno spaja svoje praktične svrhe sa umetničkim inženjeringom. Zid u kom se mamut ogleda stoji nasuprot spektakularnih pejzaža Istočnih Pirineja, odražavajući ne samo sunčana nego i impresionistička (i naglavačke okrenuta) letimična pomaljanja oblaka, zelenila krivudavih puteva ispod. 

odeillo-solar-furnace automatika.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.