Sada gotovo svaki objekat ima ima FID sklopku, praktično ne postavlja se električna instalacija bez nje, što je sada i propisano zakonom. Funkcija FID (RSD) sklopke je zaštita od električnog udara (od neposrednog i posrednog dodira) te dodatna zaštita (zaštita od požara). Pod neposrednim dodirom se podrazumeva npr. osoba se uhvati za goli provodnik pod naponom, a posrednim dodirom npr. osoba dodiruje provodne delove koji su se pod naponom našli u slučaju kvara.

 RCD sklopke se u strujnim krugovima koriste samo kao dopunska zaštita. Ali, ova dopunska zaštita je vrlo bitna. Naime, automatski zaštitni prekidači, imaju funkciju zaštite električne instalacije, dok RCD sklopke imaju funciju zaštite osobe ili objekta. Dolaze u 2 ili 4-polnoj izvedbi, mogu se naći sa diferencijalnim strujama od 0.03, 0.1, 0.3, 0.05A i druge.

 Osnovni princip rada FID-a je da meri ravnotežu između struje koja uđe i izadje kroz njega. Ako negde dođe do gubitka struje – dodir na masu, na potrošača, bilo šta, dovodii do neravnoteže, do razlike u navedenim strujama i on izbacuje.

Podela RCD sklopki

 Podala se odnosi za uređaje kompanije Schrack Technik, a RCD sklopke delimo prema više različitih podela:

RCD sklopke za monofaznu i trofaznu struju:

 • Dvopolne
 • Četveropolne

RCD sklopke prema IEC/EN 61008 delimo na:

 • RCCB – RCD sklopka bez ugrađenog nadstrujnog prekidača
 • RCBO – RCD sklopka sa ugrađenim nadstrujnim prekidačem
 • SRCD – RCD sklopka ugrađena u utičnicu
 • PRCD – prenosna RCD sklopka (npr. ugrađena u produžni kabl)

U zavisnosti od njihove reakcije na različite tipove diferencijalne struje RCD sklopke delimo na nekoliko tipova:

 • Tip AC
  Ova RCD sklopka reaguje samo kod pojave neželjene naizmenične (sinusne) struje i ona se koristi u 90% slučajeva.
 • Tip A
  RCD sklopka Tip A uz to što reaguje na sinusne struje (isto kao i tip AC) reaguje i na pojavu pulsirajućih jednosmernih struja greške koje nastupaju iznenada ili polaganim rastom. Dakle, sklopka je i za naizmeničnu struje ali reaguje i ako je naizmenična struja ”zaprljana” sa jednosmernim komponentama, odnosno kad imamo nekakav ne-sinusni signal.
  Znači kod tipa A ako dođe nekakva jednosmerna komponenta, energija naizmenične je manja i relej to treba prepoznati i odreagovati. Relej je vrlo osjetljiv pa je i RCD sklopka skuplja.Primer: U uputstvu mašine za pranje sudova kompanije Miele piše da treba koristiti sklopku RCD Tip A jer ovi uređaji imaju puno elektronike i onda, usled strujne greške zbog elektronike se može dogoditi da je ona pulsirajuća ili ima jednosmerne komponente i onda obična skopka RCD tip AC nebi odreagovala. Ukoli se kućna instalacija izvodu u zemljama Evrope kao što su to Nemačka, Belgija ili Švajcarska, moramo bi koristiti tip A jer je to noramtiv u tim zemljama.
 • Tip U
  Osetljiva na AC i pulsne DC struje. Karakteristika okidanja prilagođena primeni sa frekventnim pretvaračima.
 • Tip B
  Ovo je univerzalno osetljva RCD sklopka koja će odreagovati kod svih tipova strujne greške: AC, pulsne DC kao i glatke DC.

 Napomena: Sve ove navedene diferencijalne struje mogu se pojaviti iznenenada tj trenutno ili sa nekim laganim porastom (RCD sklopka tip B će u svim slučajevima odreagovati).

Prema vremenu reakcije RCD sklopke delimo na:

 • Standardne: Nemaju definisano minimalno vreme okidanja. Kod njih je definisano samo maksmalno vreme unutar kojeg RCD sklopka mora odreagovati.
 • Tip S: RCD sklopka sa vremeskim zatezanjem od minimum 40ms.
 • Tip G: RCD sklopka sa vremeskim zatezanjem od minimum 10ms.

Evo nekoliko korisnih napomena vezanih za FID sklopke:

 *Preporučuje se da u ”mokrim” čvorovim kao što su kupatila, perionice, i svi prostori koji dolaze u dodir sa vodom, ugrade posebne FID sklopke manjih osetljivosti. Takva sklopka trebala bi biti osetljivosti oko 20 – 50 mA.

 *Glavna FID sklopka obično i najčešće oznake 25/500mA (normalno domaćinstvo). To znači da je ona dimenzionisana za snagu od 25 A, a reaguje na 500 mA.

Ovo kako radi zaštitna FID sklopka prostim rečima:

 Sigurno radite sa uređajima kao što je ubodna testera, bušilica, brusilica, itd. koji su sada uglavnom bez uzemljenja. A imamo kabl koji je malo oštećen i on je pod naponom. Ako nemate FID sklopku i dodirnete tu žicu, a pritom nemate zaštitnu obuću ili te bos, onda ste u velikoj opasnosti, jer se osigurač ne reaguje sve dok struja koja protiče kroz njega ne pređe određenu vrednost, najčesće 16 i 20 ampera, što je za čoveka neverovarno velika jačina struje.

 U slučaju kad imate zaštitnu FID sklopku i dodirnete onu istu žicu, u zavisnosti od osetljivosti zaštitnog uređaja (FID sklopke), on će isključiti pri daleko manjoj struji koja počne da prolazi kroz čoveka. Osetljivost se kreće u nekim standardnim granicama od 5mA do 500mA. Struja jačine od 0.5A isto tako nije bezazlena struja, ali je ipak daleko manje opasna od nekih 16 ampera, na koliko reaguje osigurač.

22 KOMENTARA

 1. Zanimljiv tekst, ali ne baš tačan.
  1. Automatski osigurač, i bilo koji osigurač je zaštita kabla/provodnika od preopterećenja i krtakog spoja, i čoveka od indirektnog dodira. Zaštita od indirektnog dodira u sistemu TN (nulovanje) se ostvaruje time da se osigura što veća struja kvara da bi dovela do toga da osigurač odreaguje za vreme ne duže od 0,4s (pošto se smatra da ljudsko telo može da 230V istrpi 0,4s za sistem TN). Da bi se to izvelo potrebno je da otpor petlje kvara (za osigurač od 16A krive prekidanja B) ne bude veći od oko 2,8ohma (automatski osigurač krive B isključuje za vreme od 0,1s ukoliko je struja kvara barem 5xIn (80A), topljivi umetak nominalne struje 16A tipa gG će odreagovati za vreme manje od 0,1s ukoliko je struja 85A) , i da objekat ima uzemljivač sa otporom rasprostiranja ne većim od 2ohma. Ako njie moguće da se obezbedi otpor uzemljivača manji od 2ohma onda se kao dopunska zaštita dodaje ZUDS. Osetljivost ZUDS se bira na osnovu toga koliki je otpor uzemljivača Ruz<=50/Id! U prostorijama sa tušem ili kadom se svako strujno kolo mora štititi i sa ZUDS sa strujom reagovanja 30mA! ZUDS ne štiti kablove/provodnike od preopterećenja, tako da se svako strujno kolo mora štititi i osiguračem!
  Pozdrav,
  dipl.inž.el

  • Hvala na dobrom objašnjenju ,ali bi pitao u vezi ovog gore texsta gdje na ovoj stranici navodi da fid sklopka stiti i kad imamo samo dva providnika fazu i nulu do potrošača .Kako će zastititi čovjeka ako je recimo uhvatio oštećenu faznu žicu a on stoj na zemlji ,kako ce ta sklopka od reogovati.hvala

  • Ne može povećati potrošnju struje, ali nema zaštitnu funkciju. U tom slučaju jedina zaštita je blagovremeno pregorevanje osigurača

 2. Ako nema gubitaka struje (izolacija ispravna itd.) struja koja udje u sklopku =struji koja izadje iz sklopke i sve je o.k .Ako u nekom potrosacu dodje do proboja na masu tada je struja koja ulazi u sklopku veca od je koja izlazi iz nje i pojavljuju se sruje u diferencijalnom transformatoru i sklopka se iskljucuje (izbaca).

 3. Poštovani
  Interesuje me koju RCD sklopku da izaberem za kucu .Glavni osigurac je 25 A ,Monofazna je instalacija.Da li da stavim jednu i koje osetljivosti jer treba da pokriva i kupatilo ili da posebno uradim za kupatilo + glavna sklopka za ostatak kuce
  Hvala i svako dobro

 4. Fid sklopka cesto pada cesto iskljucuje.Stavio sam cacjkalicu da ne iskljucuje.Znam da nemam zastite ali dok preradim instalaciju, posto znam da imam neki povratni napon kada se bojler ukljuci, dali je cackalica dobra

 5. U vikendici, posle nestanka struje, struja se ne ukljucuju, dok neko rucno ne podigne osigurac, na razvodnoj tabli, tj. na brojilu. Toje veliki problem, jer ja ostavim grejanje na minimumu, dane popucaju cevi, bojleri i masine, a u kuci nema nikoga da ukljuci struju. Da li je u pitanju neka sklopka i kako to da popravim? Vec mi se pokvario frizider, bojler, ves masina, pukle cevi od grejanja i sl.

 6. Postovanje za sve ucesnike . Po zanimanju sam elektroteh. Ali , u nekoliko apartmana u kojima sam ugradio instalacije ,grijanje je obezbijedjeno preko elek. trofaznih termi bojlera 12kw . marke omega. Uz opremu su dosli RCD sklopke 25A , 0.1 A id . FI schalteri koje sam ugrdio su o.03A id i oni su ok dobro reaguju . Ove nisam ni ugradio jer imam bolju zastitu sa 0.03. Medjutim kod jednog tog bojlera nakon nekoliko minuta FI odreaguje . Mjerio sam otpor izmedju kucista bojlera i nule i on nije bezkonacan , dakle pokazuje neko zurenje izmedju nule i metalnog kucista . Posto se radi o uredjaju koji se korsti u mokrim cvorovima ,tusiranje, pranje itd gdje je predvidjen G typ FI nije mi do zezanja , pa vas molim i pitam : Dali neko ima iskustva sa tim i sta je u pitanju . dali je kvar ili predvidjeno curenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.