3D projektovanje je proces kreiranja računarskog 3D modela željenog proizvoda primenom savremenih softvera i alata koji dosta ubrzavaju sam proces razvoja nekog proizvoda ili mašine.

Od ideje do realizacije – 3D projektovanje

 Pod 3D projektovanjem smatra se razvoj nekog proizvoda, mašine ili alata od ideje u glavi pa sve do krajnje realizacije modela koji je spreman za upotrebu. Proces je veoma složen, ali uz dobro planiranje, pripremu, istraživanje, analiziranje i testiranje može se dosta skratiti put do konačne realizacije krajnjeg proizvoda a takođe i cena se može značajno smanjiti što u stvari i jeste jedna od glavnih prednosti 3D projektovanja.

 U našoj firmi za mašinsko projektovanje,  to ide sledećim tokom.  Na samomom početku ovog procesa prikuplajamo od klijenta sve moguće informacije i ograničenja od kojih zavisi krajnji proizvod. Sve to može biti: radna temepratura, gabaritne dimenzije, serijska ili pojedinačna proizvodnja, težina, hemijski i mehanički uticaji i ostalo, u zavisnosti od prozvoda koji se projektuje. Od svih prikupljenih informacija na papiru se skiciraju i predstavljaju idejna rešenja, predlažu se nekoliko verzija od kojih će se jedan odabrati i realizovati.

 Nakon odabranog rešenja, prelazi se na 3D modelovanje. 3D modelovanje je proces u kome nastaje 3D model po unapred definisanim zahtevima koje taj proizvod mora da ispuni. Paralelno sa 3D modelovanjem rade se svi nepohodni proračuni, proračuni se rade za odabir materijala, zavrtanjske veze, zavarene spojeve, ležajeve i sve ostalo što je potrebno i navedeno u početnoj specifikaciji.

 Proračunima garantujemo da će krajnji proizvod 100% odgovarati zadatim zahtevima i ograničenjima. Takođe u ovom delu se vodi računa o načinima i metodama izrade, radionicama koji ce izrađivati odgovarajuće delove, kao i o dobavljačima repromaterijala na teritoriji na kojoj klijent želi da izrađuje svoj projzvod.

 Kada je 3D model završen rade se prva testiranja, 3D model se uklapa sa ostalim modelima iz sklopa, ako je u pitanju sklop iz više modela, detaljno se proverava i otklanjaju sve uočene greške, takođe u ovom delu se rade softverske analize sila i temperatura na modelima pa se nakon toga model optimizuje kako bi smanjili potrošnju materijala, njegove dimenzije ako je to potrebno, a ujedno i dalje garantovali kvalitet i poštovali početnu specifikaciju.

 Po završetku kreiranja 3d modela, njegov izgled je dosta grub, u ovoj fazi se vrši dizajniranje kako bi model i pored funkcionalnosti imao i lep izgled, ukoliko je to potrebno. Nakon dizajniranja na redu je rendering, proces u kom se od 3D modela dobijaju dvodimenzionalne slike iz više uglova koje na najrealniji način dočaravaju izgled modela, a po potrebi rade se i razne animacije.

 Nakon ovih par koraka već se može odkloniti i više od 80 % grešaka i nedostataka, međutim za detaljnu analizu potrebno je napraviti i prototip. Primenom 3D štampe, u modifikovanim dimenzijama i primenom plastičnih materijala, pravimo realan i funkcionalan prototip i makete 3D modela, na kojima se mogu uočiti skoro svi nedostaci koji se nisu videli primenom računarske tehnologije.

 Dobrim analiziranjem 3D modela, ispitivanje maketa i prototipova moguće je uočiti veliki broj grešaka koje se lako otklanjaju, mali broj grešaka nije moguće otkloniti dok se ne krene u pravu i realnu realizaciju proizvoda.

Šta donosi 3D projektovanje, modeliranje i štampa?

 Kao što se može videti iz gore navedenog teksta, moguće je doći do kraja projektovanja i do početka serijske proizvodnje a da nijedan komad nije morao pre toga da se napravi. Ovo i ne zvuči tako privlačno kada je reč o malim komadima i delovima ali zamislite da je potrebno proizvoditi proizvod koji je potrebno liti u kalupima, čija je izrada obično preskupa? Posle svake prepravke potrebno je praviti nove kalupe kako bi se videlo da li je greška odklonjena i da li model zadovoljava sve zahteve. Ovo je posebno problematično kada je potrebno tesitrati i praviti veliki broj delova, od kakvih se recimo sastoji svaka industrija ili neka malo komplikovanija mašina.

 Više informacija možete pronaći OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.