naslovna nrg-harvester sakupljanje energije zeleznica usteda green engineering automatika.rs
naslovna nrg-harvester sakupljanje energije zeleznica usteda green engineering automatika.rsPostoji više od 140.000 milja železničkih koloseka u SAD-u, od kojih su mnogi položeni preko nenaseljene zemlje sa niti jednom linijom napajanja na vidiku. Srećom, tu je novi uređaj za prikupljanje energije od vibracija generisanih u koloseku prolaskom vozova do energije signalnih svetala i drugih uređaja duž koloseka.
 
 

 Prikupljač energije može sačuvatii više od 10 miliona dolara u troškovima energije na koloseku u Njujorku, sudeći po pronalazaču, profesoru mašinstva Stony Brook Univerziteta, Lei Zuo. To bi takođe smanjilo emisiju ugljen-dioksida za oko 3000 tona, dodao je on.
 
 Uređaj konvertuje neregularne gore-dole vibracije železničke pruge na jednosmernu rotaciju generatora. Koncept je sličan drugim uređajima za prikupljanje energije kao što su ranac koji generiše energiju, steznik za koleno, kaldrma i ležeći policajci.
 nrg-harvester sakupljanje energije zeleznica usteda green engineering automatika.rs 2
 
 Globalno tržište prikupljača energije dostiglo je 700 miliona dolara u 2011, a može da dostigne i 4 milijarde dolara do 2021, prema istraživanju tržišta firme IDTechEx. Zuo i kolege su licencirani svoj železnički prikupljač energije, zasnovan na ispravljaču mehaničkog kretanja, na ime električnog vozila/prikupljača NRG za komercijalnu upotrebu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.