dan-nauke srbija 2013 nikola tesla automatika.rs
dan-nauke srbija 2013 nikola tesla automatika.rsDanas se u Srbiji se obeležava nacionalni Dan nauke, koji se odlukom Vlade, već treću godinu zaredom, proslavlja na rođendan Nikole Tesle. Dan nauke prvi put je obeležen 2011. godine, a zatim i 2012. godine, 10. jula, na dan kad se pre 157 godina rodio Nikola Tesla. Na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije („Sl. glasnik“, br.62/2010), Dan nauke u Srbiji se svake godine obeležava 10. jula. 

 
najava 10-jul dan- nauke srbija 2013 nikola tesla automatika.rs
 
 Ova manifestacija se vezuje za rođendan slavnog srpsko pronalazača Nikole Tesle (1856–1943), koji je na taj dan rođen u Gospiću.
 
 Odluku o programu aktivnosti, u skladu sa Odlukom Vlade, donosi nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Mada je zvanični program aktivnosti izostajao, Centar za promociju nauke je bio jedna od prvih institucija koje su organizovale obeležavanje Dana nauke u Srbiji.
 
 Prvu, 2011. godinu, Centar je posvetio upoznavanju javnosti sa mladim naučnicima iz Srbije, a sledeće 2012. organizovao je posete Astronomskoj opservatoriji i naučnu tribinu o aktuelnom otkriću Higsovog bozona.
 
 Centar za promociju nauke povodom ovogodišnjeg Dana nauke otvara Dečji naučni kamp (DNK) u Viminacijumu, kod Požarevca, dok u Novom Sadu učestvuje u debati o novom brendiranju Srbije.

Dečiji naučni kamp

 Centar za promociju nauke ovog leta nudi deci priliku da budu deo DNK – Dečjeg naučnog kampa u Viminacijumu. Ideja naučnog kampa DNK je da deca u prirodnom okruženju, u društvu vršnjaka, na interesantan i interaktivan način upoznaju nauke kao što su arheologija, antropologija, paleontologija, biologija, fizika, hemija, meteorologija, astronomija i psihologija.

 Kamp je organizovan u sedam trodnevnih termina: 10. do 12. jul, 18. do 20. jul, 25. do 27. jul, 1. do 3. avgust, 8. do 10. avgust 15 do 17 avgust i 22. do 24. avgust. Veličina svake od sedam grupa je ograničena na dvanaestoro dece po terminu, kako bi stručni predavači i animatori mogli individualno da se posvete svakom polazniku.

dan nauke 2013 srbija nikola tesla automatika.rs

Konferencija o nacionalnom brendiranju

 Glavni cilj ovogodišnje konferencije Rebranding Srbija je podizanje svesti srpskog javnog mnjenja, medija i donosioca odluka o važnosti nacionalnog (re)brendiranja Srbije.
 
 Na konferenciji će, između ostalih, govoriti Aleksandar Vučić, Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, Dušan Kovačević, CEO EXIT-a, prof. dr Ana S. Trbović, dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju-FEF, Džeremi Hildret, guru nacionalnog brendiranja, Sudhir John Horo, učesnik programa rebrendiranja Indije i Aleksandra Drecun, Direktorka Centra za promociju nauke, “Tesla kao srpski brend – brendiranje Srbije kroz nauku”.
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.