bitcoin logo automatika rsRemek delo digitalnog novca je najjednostavniji način za tačan opis Bitcoina. Iako mlada digitalna valuta uspeo je da ostvari veliku popularnost i zadobije poverenje velikog broja korisnika i u budućnosti njegova popularnost će samo rasti. Setimo se samo kako je email zamenio standardnu poštu u poslovnom svetu? Pa na taj način Bitcoin nastoji da promeni novac i njegove transfere.

 Temelj Bitcoin filozofije je u kombinaciji kriptografske sigurnosti digitalnog sveta koju čini veliki broj računara povezanih u jaku i neuništivu peer to peer mrežu i ograničenoj količini raspoloživih resursa kao što je to slučaj sa srebrom i zlatom (maksimalan broj Bitcoin novčića je 21 milion, trenutno u opticaju je oko 8 miliona) čineći tako jaku i stabilnu takozvanu kripto monetu koja se nalazi na internet mreži ali fizički nije prisutna ni u jednoj zemlji na svetu. Satoshi Nakamoto je kreator projekta i prva osoba koja je pisala o bitcoinu u radu pod nazivom Bitcoin: „A Peer-to-Peer Electronic Cash System“. Prema nekim navodima, on je istupio a osoba sa imenom Gavin Andresen je postala tehnički voña projekta.

Bitcoins je kreiran pomoću veoma kompleksnog algoritma. Bitcoin softver na vašem računaru može da napravi bitcoin, ali je potreban odgovarajući izbor grafičke kartice da generisanje ili popularno zvano „rudarenje“ ima finansijsku isplativost (primera radi, vašem laptopu će trebati pet godina da napravi jedan novčić, a odgovarajućoj grafici nekad treba samo par sati rada).

Kako Bitcoin transakcija funkcioniše?

 U čemu je zapravo problem kada je reč o bitcoin minerima? Naime sa porestom upoterebe bitcoin valute, mining je preko noći postao ogoman biznis. Ljudi su jednostavno spremni da plate i po nekoliko puta više kako bi dobili svoj bitcoin miner. Drugim rečima, zavladala je prava bitcoin zlatna groznica.
U čemu se ogleda najluđi deo priče? Naime, na jednoj od aukcija na kojoj se prodavala fizička, radna, spremna za transport bitcoin mining mašina desilo se sledeće. Za $20.600 srećni dobitnik je dobio tu mašinu i obećanje da će ista biti isporučena negde tokom sledećeg meseca. Podsetimo početna cena mašine je bila razumnih $500. Ako ovo zvuči smešno, to je upravo zbog toga što je prilično i moguće.

Jasno je da na svetu postoji bitcoin entuzijasta koji su spremni da plate i po 13 puta veću cenu samo da bi dobili svoju mining mašinu. Kako je sve ovo moguće? Da li se radi o pohlepi ili nečijoj gluposti? Ili jednostano matematici? Odgovori na ova pitanja slede u daljem tekstu.

Kako Bitcoin transakcija funkcioniše?

 Bitcoin je digitalna verzija novca koja ima tu prednost da se isplate mogu obavljati bez posrednika i bez transakcionih troškova koji su prisutni ako prenos novca radite preko banke ili nekog od popularnih servisa za prenos novca kao što je Western Union koji svoju uslugu skupo naplaćuju. Transakcije koje radite sa Bitcoinom su u principu bez naplate jedino pri zameni za dolar, euro ili neku drugu ponuđenu valutu menjačnica uzima neki simboličan procenat koji je i dalje daleko manji nego kod poslovanja sa bankama.
 Prednosti jedne ovakve valute su:

  • Vaš “coin” ne može biti zamrznut (kao što je slučaj kod PayPal naloga)
  • Vaš “coin” ne može da se prati
  • Vaš “coin” ne može biti oporezovan
  • Transakcioni troškovi su izuzetno mali
 Šta danas možete učiniti s Bitcoin novcem? Zanimljivo je da postoji dosta mesta (velika većina virtualna) koja ga primaju, što zapravo nije čudo jer je sistem besplatan (dakle, najjeftiniji) i moguće je koristiti ga za anonimna plaćanja bez ostavljanja traga.

Plaćanje računa za sve IT usluge (recimo hosting web sajtova), kupovanje igrica za mobilni telefon, plaćanje raznoraznih usluga (prepis tekstova, prevoñenje, usluge web dizajna), čak i prebacivanje većih količina novca u inostranstvo su samo neki od načina na koji možete iskoristiti svoje Bitcoin novčiće ili jednostavno možete da trgujete sa njima na specijalizovanim berzama i na kupoprodajnoj razlici dodatno zaradite. Princip funkcionisanja bitcoin transakcije je dat na Slici 1.

bitcoin transakcija automatika rs

Slika 1. Bitcoin transakcija
Mining stanica predstavlja računar koji je sklopljen, prilagođen i specijalno namenski podešen za potrebe 24/7 mininga. Možete koristiti i mašinu koju koristite u svakodnevnom radu uz odgovarajuću AMD grafičku kartu ali imajte na umu da mining izvlači maksimum snage vaše kartice tako da verovatno nećete biti u mogućnosti da igrate zahtevne igre ili gledate full HD video materijal, neki surf, rad u office paketu su izvodljivi. Naravno možete uvek da ugasite program za mining ali uzmite u obzir da kao i za sve u životu i ovde treba dati maksimum, u ovom slučaju grafičke karte, tako da stalnim gašenjem aplikacije za mining i učinak će biti mali. Govoreći o idealnim uslovima kakve neki korisnici našeg poola imaju najbolje je odrediti namenski računar sa odgovarajućom grafičkom kartom. Samo snaga GPU ( graphic processing unit ) grafičke karte se gleda i naravno napajanje koje će obezbediti njen stabilan i pravilan rad sav ostali hardware ima minimalne uslove koje treba da ispuni.

 Ti uslovi su:

  1. Da je hardware koji se koristi ispravan i stabilan jer treba da radi 24/7 bez otkaza. Potrebno je sve osim zvučne karte.
  2. Minimalni hardwareski zahtevi bi bili ploča sa PCIe-procesor-512mb ram memorije-lan karta za vezu sa internetom- kvalitetno napajanje- hard disk ili USB flesh od 48GB za instalaciju sistema.
  3. Grafička karta izričito AMD, najpoželjniji su primerci 5850, 5870 i 5970. U nedostatku pomenutih grafičkih kartica poslužiće i 6870, 6950,6970 koje su malo slabije od starijih rođaka ali su mnogo dostupnije na tržištu. Naravno i cena šeste serije je viša.

Složenost mining-a se povećava predvidivom brzinom

 Ovo znači da korisnikova sposobnost da sprovede proces bitcoin mininga ne zavisi samo od apsolutne moći računarskog sistema, već od relative moći računarskog sistema u odnosu na druge miner uređaje. Naravno, to i dalje znači da je potreban najmoćniji mogući hardver kako bi se maksimizovale mining mogućnosti. Dijagram je prikazan na Slici 2.

bitcoin slozenost automatika rs

Slika 2. Složenost mining sistema se povećava predvidivom brzinom

Profitabilnost mining mašina tokom vremena

 Kako se više minera uključuje u sistem, tako složenost sistema raste, čineći odnos profita i potrošene snage sve većim i većim. Cena bitcoina je pala tokom 2011. godine. Čak iako verujete u bitcoin bogatstvo i ako trošite pare na račune za električnu energiju i to toliko da Vam oni izañu skuplji od same mining mašine, zapitajte se da li Vam bitcoin sistemi uopšte trebaju u životu.

 U tom smislu, radi se na mining mašinama koje bi funkcionisale na principu FPGA tehnologije i tako smanjile utrošak energije i povećale energetsku efikasnost sistema. Grafički prikaz je dat na Slici 3.

bitcoin profitabilnost automatika rs

Slika 3. Mining profitabilnost tokom vremena

Gde smo mi danas?

 Treba zapamtiti da je sposobnost bitcoin mining mašine zavisna od relative snage računarskog sistema. To znači da svako ko se dokopa prvi ASIC mašina, koje su otprilike 50 puta moćnije od sledeće najbolje mašine, može doslovce da štampa pare. Srećnik kome je to uspelo se zove Jeff Garzik i on je dokaz da se preko bitcoin sistema može obogatiti.

 Na primer, jedan od najpoznatijih proizvoñača bitcoin mining mašina je na tržište izbacio 600 jedinica po ceni $1.499 svaka. Zapanjujuće je da je sve bilo prodato za manje od 20 minuta. Naravno, tu nije kraj priče.

Ovo nas vraća na priču od početka o tome da je na eBuyeru bitcoin mašina koja vredi manje od $1.500 prodata za preko $20.000. Da li je ovaj crv zaista vredan dodatnih $18.500? Samo vreme će dati odgovor na ovo pitanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.