naslovna_elektronika_baza_znanja_senzori_fotodioda_automatika.rs.jpg
naslovna_elektronika_baza_znanja_senzori_fotodioda_automatika.rs.jpgEvo jednog kratkog, ali veoma interesantnog projekta. U pitanju je senzor osvetljenja, napravljen uz pomoć mikrokontrolera i jedne LE diode. Od kada su otkrivene, LE diode se koriste za signalizaciju u raznim uređajima. I danas je tako, jer čemu bi LED mogla da služi osim da svetli. Ne, nije tako. Postoji još jedan način njihovog korišćenja koji bi u nekim slučajevima dobrodošao.
 
 

 
   Reč je o senzoru osvetljenja za koji možemo iskoristiti običnu LED, tako da nam ona može služiti i kao signalizacija nekog procesa, ali i kao senzor osvetjenja ambijenta u kom se nalazi. U suštini stvar je vrlo jednostavna, pogledajte šemu.
 
slika_led_senzor_osvetljenja_elektronika_automatika.rs.jpg
Slika 1. Šema uređaja
 
  Kao što se vidi sa šeme, LED je spojena između dva pina mikrokontrolera, i to GP0 i GP1 (mogu biti bilo koji pinovi). Znači, ako je GP0 = 1, a GP1 = 0 tada LED svetli. Ako okrenemo situaciju, tada je GP0 = 1, a GP1 = 0, LED je inverzno polarisana pa ne svetli. Ali ako posle te situacije GP1 stavimo na stanje visoke impedanse (high Z), te merimo vreme koje protekne dok GP1 dodje u stanje "0", dobićemo različite rezultate za različite stepene osvetljenja. Što je vreme prelaska na "0" kraće to je osvetljenje veće i obrnuto. U karakteristike LED ne ulazimo, jer smatramo da ovaj uređaj neće biti korišćen za izradu merne opreme visoke preciznosti, ali za neke jednostavnije aplikacije, bilo bi interesantno izmeriti njenu mogućnost. Potreban vam je samo određeni softver za mikrokontroler. Ovde ćemo prikazati jednostavniji primer u kom LED ne svetli (pri dnevnoj svetlosti), ali ako joj zaklonite svetlost, ona počne da svetli.
 
  Kod možete preuzeti ovde.
  Program u .hex obliku možete preuzeti ovde.
 
   Ovaj projekat je preuzet sa sajta www.ivica-novakovic.from.hr

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.