Nemačka kompanija Audi je dogovorila saradnju saradnju sa kompanijom Altra Devices, a to je kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom fotonaponskih ćelija, koje koriste pri proizvodnji staklenih krovova, sa solarnim panelima, za luksuzne brendove automobila.

 Ugrađeni solarni panoramski krovovi biće prozirni i obezbediće dovoljno energije za napajanje sistema za klimatizaciju vozila, grejača sedišta, elektronskih uređaja i druge dodatne opreme. Iz Audija smatraju da će jednog dana električna vozila moći da se napajaju preko solarnih panela i da je to budućnost. To bi bila prekretnica na putu ka postizanju održive mobilnosti.

 Solarni krov je koncept koji je dugo vremena razmatrao direktor kompanije Tesla, Elon Musk. Nedavno je izjavio da su u Tesli istraživali potencijal za uključivanje solarnog krova na svoje modele, ali je izgradnja i implementacija te tehnologija ispala neefikasna i nije isplativa.

 Bez obzira na stav Elona Muska na ovu temu, Audi nastavlja da radi na razvoju solarnog krova za koji veruju da može uticati na to, kako će se električna vozila puniti jednog dana, iako su svesni da bi uz dovoljno sunca, auto mogao da se napuni toliko, da pređe možda oko 40 kilometara. Takođe, moć solarne energije se može upotrebiti da se produži trajanje same baterije vozila.

 Ukoliko bio ceo ovaj koncept solarnog krova uspeo da se realizuje i primeni, postavlja se pitanje, kako bi ovaj razvoj uticao na tržište električnih automobila u celini?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.